vakantieplannen

Bijna 12 miljoen Nederlanders met vakantieplannen

Nederlanders trekken er weer massaal op uit deze zomer. Buitenlandse vakantiebestemmingen zijn favoriet, maar wat opvalt is dat meer mensen liever wat dichter bij huis blijven en voor bestemmingen binnen Europa kiezen. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van NBTC-NIPO Research onder ruim 11.000 mensen. Waarbij is gevraagd naar de plannen voor een zomervakantie van een week en langer.

Voorkeur voor het buitenland

Ten opzichte van vorig jaar gaan er in 2018 nog wat meer mensen op vakantie deze zomer. Bijna 7 op de 10 Nederlanders willen dit jaar op vakantie, wat neerkomt op bijna 12 miljoen mensen. Een stijging van 240.000 vakanties ten opzichte van een jaar eerder. Nederlanders geven voor een lange zomervakantie de voorkeur aan het buitenland. Ruim 8,7 miljoen Nederlanders (plus 2 procent) gaan naar verwachting naar het buitenland en ruim 2,5 miljoen (plus 1 procent) kiezen voor een lange zomervakantie in eigen land. Ongeveer een half miljoen mensen heeft wel plannen, maar heeft de bestemming nog niet bepaald.

Favoriete buitenlandse bestemmingen

Als wordt gevraagd welke bestemming het wordt, blijkt Frankrijk opnieuw de favoriete bestemming in het buitenland. Ruim 1,3 miljoen Nederlanders zijn van plan er deze zomer hun vakantie door te brengen. Spanje volgt met 1,1 miljoen mensen en Italië met 840.000. Ook Turkije is de dip te boven en zit met 400.000 vakantiegangers duidelijk weer in de lift. Opvallend is dat deze zomer minder Nederlanders van plan zijn om een vakantie buiten Europa te boeken. Van de Nederlanders die naar het buitenland willen, wil het grootste gedeelte niet te ver weg.

De top 10 buitenlandse vakanties ziet er als volgt uit:

1. Frankrijk: 1.340.000
2. Spanje: 1.100.000
3. Italië: 840.000
4. Duitsland: 750.000
5. Griekenland: 540.000
6. Turkije: 390.000
7. Oostenrijk: 390.000
8. Groot-Brittannië: 310.000
9. Portugal: 290.000
10. Verenigde Staten: 260.000

Favoriete Nederlandse bestemmingen

Ongeveer een vijfde van de vakantiegangers brengt de lange zomervakantie door in Nederland. Wat neerkomt op zo’n 2,5 miljoen Nederlanders, zo’n 13.000 meer dan vorig jaar. Een stijging van 1 procent. Vooral Gelderland en Limburg zijn in trek en bungalows en campings zijn de populairste onderkomens.

Ook al veel boekingen

Het blijft niet alleen bij plannen maken. In vergelijking met afgelopen jaar hebben 2 procent meer Nederlanders hun vakantie reeds geboekt: in totaal 60 procent van de Nederlanders. Zo’n 20 procent geeft aan nog te gaan boeken. Het aantal boekingen voor binnenlandse vakanties is vergelijkbaar met vorig jaar (56 procent). Nederlanders die de vakantie in eigen land nog niet geboekt hebben, geven aan dit relatief laat te doen deze zomer. Verwacht wordt dat veel Nederlanders hun boeking af laten hangen van het zomerweer.

(Bron: ANP, NBTC-NIPO Research)

Geef een antwoord

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Het ‘sol mar’ je vliegtuig wezen. … Mensen blijf toch lekker thuis. Moet nu iedereen zo nodig naar een ander land afreizen (vliegen)? Laat je niet gek maken door de commercie, die jou bedriegen met mooie brochures van bedrieglijke vakantieaanbiedingen, vol salmonella en vieze lakens en met z’n alle in hetzelfde zwembad. Stop met het lastig vallen van bewoners in andere landen (steden) gun jezelf en anderen rust. Stop met het vervuilen van het milieu door verspillen van gesubsidieerde kerosine. Pak lekker de fiets voor een rondje om huis met daarna een lekkere maaltijd in eigen omgeving.