hond

Hoe zit het? Mogen honden los in de auto?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Mogen honden los in de auto?

Los in de auto

Een hond die een dutje doet op de achterbank van de auto terwijl zijn baasje hem naar de uitlaatplek rijdt. Niemand in ons land zal opkijken van dit tafereel, maar is dit eigenlijk wel terecht? Mogen honden zomaar los in de auto?

In andere landen

Deze vraag komt opborrelen nadat wij zien dat dit in een aantal landen specifieke regels voor zijn. In Duitsland mogen honden bijvoorbeeld niet los in de auto en moeten zij dus altijd een gordel om of in een bench. Iedereen die zich niet aan de regels houdt en wordt betrapt krijgt een boete van 50 euro. In België zijn ze iets soepeler, maar ook hier mag een hond niet los op de bijrijdersstoel zitten.

hond

Dit mag dus niet in Duitsland en België.

Wat zegt de wet?

Duidelijke regels dus in onze buurlanden, maar hoe zit het eigenlijk in ons eigen land? Zijn al de mensen die hun hond los in de auto laten in overtreding? De Nederlandse wet zegt van niet. Wij hebben hier geen specifieke regels voor honden in de auto, maar er wordt wel verwacht dat automobilisten hun hond goed kennen en dus kunnen inschatten of hun hond voor gevaarlijke situaties kan zorgen tijdens het rijden.

Toch een boete

Wie tijdens het rijden toch gehinderd wordt door de hond, kan alsnog een boete krijgen. Hoe hoog deze is ligt aan welke manoeuvre de automobilist heeft gemaakt. Doorgaans zijn verkeersboetes in Nederland niet mals, dus het is verstandig om goed na te denken voordat u de hond meeneemt in de auto.

Conclusie

Er zijn in Nederland geen specifieke regels voor honden in de auto. In principe mogen honden dus gewoon in de auto, maar het is wel belangrijk om u te beseffen dat u alsnog een boete kunt krijgen als er door toedoen van de hond een gevaarlijke situatie ontstaat. Hoe hoog deze boete is hangt af van de situatie.

(Bron: Rijksoverheid, indebuurt.nl)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  Maxy says:

  Regelmatig zie ik honden los op de bijrijderstoel. Ze hebben hun poten op het Dashboard .
  Mijn hond zit aan een speciale riem achter in de auto. Mocht ik ineens hard moeten remmen, dan zal zij niet door de voorruit kunnen vliegen, met alle gevolgen van dien.
  Heel belangrijk regels hiervoor op te nemen in de verkeerswet.

  Mango60 says:

  Vind het egoistisch van de mensen om de hond los in auto te vervoeren. Als je echt van je hond houd, wil je dat hij/zij geen verwondingen op loopt. Je kunt plotseling moeten remmen en de hond knalt dan met zijn lichaam of erger met zijn/haar kop tegen de voorstoel(en). Kinderen laat je ook niet los in de auto zitten, moeten ook in de gordel. Vind mensen die hond los in de auto laten zitten, dierenbeulen en zijn dom, denken niet aan gevolgen. Honden zijn ook levende wezens die pijn kunnen voelen en zich kunnen verwonden. Je hond moet je als je kind beschouwen, die wil je toch ook zo veilig mogelijk vervoeren? Het is dierenmishandeling indien je je hond los vervoerd! Hiervoor moet een wet gemaakt worden met heel hoge boetes die gelijk staan met boetes voor kinderen en volwassenen die zonder gordel om in auto meerijden!