afsluitdijk

Afsluitdijk moet worden aangepast aan huidige veiligheidsnormen

Al meer dan 80 jaar beschermt de Afsluitdijk ons tegen de zee, maar nu gaat de dijk op de schop. Volgens Rijkswaterstaat voldoet hij niet meer aan de huidige normen voor waterveiligheid.

Overslagbestendig

Om aan de huidige veiligheidsnormen te voldoen moet de Afsluitdijk worden versterkt. Ook moet meer overtollig water uit het IJsselmeer afgevoerd kunnen worden naar de Waddenzee. In de komende jaren wordt het 32 kilometer lange dijklichaam overslagbestendig gemaakt. Ook zullen de spuisluizen worden versterkt en moeten zogeheten keersluizen worden gerealiseerd bij Den Oever en Kornwerderzand. Bij Den Oever komen daarnaast nieuwe pompen om meer waterafvoer mogelijk te maken. Verder wordt de openbare ruimte rond het Monument op de Afsluitdijk verbeterd en op 2 trajecten wordt een nieuw fietspad aangelegd met zicht op de Waddenzee. Ook wordt er een doorgang in de dijk gerealiseerd voor vissen.

Gunning

Voor de werkzaamheden wordt nog gekeken welke partij dat het beste kan gaan uitvoeren. Geïnteresseerden kunnen zich sinds donderdag 24 november 2016 inschrijven. De gunning zal waarschijnlijk in 2018 plaatsvinden. De opdrachtnemer is niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp en de aanleg, maar ook voor de financiering en het onderhoud van de Afsluitdijk over een periode van 25 jaar na afronding van het project.

Energieneutraal

Voor de opdracht is 869 miljoen euro beschikbaar uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Bij de aanpassingen streeft Rijkswaterstaat naar een energieneutrale dijk en de werkzaamheden moeten in 2022 zijn afgerond.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord