Paddenstoel

Zo komt een paddenstoel aan zijn naam

In de herfst schieten de paddenstoelen uit de grond. Vliegenzwammen, Eekhoorntjesbrood of het Elfenbankje. Hoewel het soms lijk alsof de namen uit de duim worden gezogen, zijn die niet zomaar verzonnen. Hieronder leest u hoe de zwammen aan hun bijzondere namen komen.

De mythische paddenstoel

Een paddenstoel is een vruchtlichaam van een schimmel dat meestal onder de grond leeft. De schimmeldraden die zich daar bevinden, krijgen uitlopers die naar boven groeien, dit worden de paddenstoelen genoemd. De uitlopers heten zo, doordat mensen het vroeger maar vreemde dingen vonden. Het bos stond in korte tijd vol met gekleurde zwammen en dat was destijds lastig te verklaren. De naam wordt daarom al snel met magische verhalen geassocieerd. Heksen zouden de paddenstoelen gebruiken voor toverdrankjes. Een pad zou het favoriete huisdier van de heks zijn en het dier zou de schimmel als stoeltje gebruiken om op uit te rusten. Vandaar de letterlijke naam paddenstoel.

De Engelse benaming

Er is ook een andere theorie voor de benaming van de schimmels. De naam zou overgewaaid zijn vanuit Engeland. Daar worden giftige zwammen aangeduid met Toadstool ofwel paddenstoel. Zij maken de vergelijking met de giftigheid van padden in plaats van een zitmeubel voor het dier. De eetbare paddenstoelen worden door de Engelse mushrooms genoemd.

Bijzondere namen

Elke soort paddenstoel heeft een eigen naam. In Nederland is een commissie die naam van de schimmels bepaalt. Meestal mag de vinder van de paddenstoel een naam verzinnen, waarna de commissie zal beslissen of de naam aanvaard wordt. De naam bestaat meestal uit 2 delen. Het laatste deel verwijst naar de groep waartoe de paddenstoel behoort en daar wordt nog iets voor gezet, om soorten binnen de groep te onderscheiden. Meestal zijn dit Latijnse namen zoals, Boletus edulis, Amanita muscaria of Trametes versicolor.

paddenstoelen
Lees ook: Op deze plekken kunt u in de herfst veel paddenstoelen zien

Eekhoorntjesbrood

Omdat de Latijnse namen vaak moeilijk uit te spreken zijn, worden er andere namen verzonnen. Zo kennen we de Boletus edulis als Eekhoorntjesbrood. Deze naam is niet alleen ontstaan doordat de diertjes de paddenstoel zo lekker vinden, maar ook doordat de soort veel voor komt in de buurt van beuken- en eikenbomen waar de eekhoorntjes veel te vinden zijn.

Vliegenzwam

De Amanita muscaria  ofwel Vliegenzwam heet zo, omdat veehouders de giftige witte vlokken van de paddenstoel vermengde met water en het mengsel gebruikten om van vliegen af te komen in de stallen.

Elfenbankje

De Trametes versicolor is een houtzwam dat groeit op dood hout. De veel kleurige paddenstoel ziet er magisch uit en wordt daarom het Elfenbankje genoemd.

Er zijn ongelofelijk veel soorten paddenstoelen te vinden. Dit maakt het daarom onmogelijk elke soort, naast de Latijnse benaming, ook een Nederlandse naam te geven. Dit gebeurt daarom alleen bij soorten die we vaak tegen zullen komen.

(Bron: Willem Wever, Radio1.be, AD, ivn.nl, bioweetjes, Roots)

Geef een antwoord