dagen

Maandag, dinsdag… zo komen de dagen van de week aan hun naam

De namen van de dagen van de week zijn tegenwoordig misschien vanzelfsprekend voor ons. Maar weet u eigenlijk hoe ze aan die namen gekomen zijn? Die hebben we aan de Romeinen en de Germanen te danken.

De Romeinen en de Germanen

De namen voor de dagen van de week komen net als die van de maanden oorspronkelijk van de Romeinen en de Germanen. De Romeinen hebben de dagen ooit vernoemd naar de goden en hun corresponderende hemellichamen: de zon, de maan en 5 planeten. Later hebben de Germanen 4 van die godennamen vervangen door hun eigen goden: Thingsus, Wodan, Donar en Freya. Zo komen onze zondag en maandag van de hemellichamen van de Romeinen en de overige dagen van de goden van de Germanen. De Germaanse goden stammen vaak af van die in de Noordse mythologie, waarin de Asen (Æsir) centraal staan. De stamvader van deze godenfamilie is Odin, door de Germanen Wodan genoemd.

Schelde
Lees ook: Waar komen de namen Oosterschelde en Westerschelde vandaan?

De namen van de week en hun afkomst

  • Maandag: is een vertaling van het Latijnse dies lunae (‘dag van de maan’).
  • Dinsdag: is vernoemd naar Thingsus (ook wel Tyr genoemd). In het Latijn komt het van dies Martis: de dag van Mars, de oorlogsgod.
  • Woensdag: is genoemd naar Wodan (ook wel Odin genoemd), de Germaanse oppergod. Bij de Romeinen staat woensdag voor de dies Mercurii: de dag van Mercurius.
  • Donderdag: is vernoemd naar Donar, de god van de donder (ook wel Thor genoemd). Vereenzelvigd met de Romeinse god van het onweer, Jupiter. Vandaar dat dies Iovis (‘de dag van Jupiter’) door de Germanen naar Donar is vernoemd.
  • Vrijdag: is genoemd naar Freya, de Germaanse godin van de vruchtbaarheid. Haar Romeinse tegenhanger is Venus, naar wie deze dag bij de Romeinen vernoemd is (dies Veneris).
  • Zaterdag: is een vertaling van het Latijnse dies Saturni: dag van Saturnus. Zater is een verbastering van Saturnus.
  • Zondag: is een vertaling van het Latijnse dies solis (‘dag van de zon’).

(Bron: Quest, Onze Taal, Willem Wever. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    woeffie says:

    Wat leuk om dit te weten.