kwik

GGD adviseert: doe producten die kwik bevatten weg, zoals oude thermometers

Onbewust kunnen we gebruiksvoorwerpen in huis hebben, die een gevaar zijn voor de gezondheid. Dat geldt zeker ook voor producten met kwik, zoals bijvoorbeeld oude thermometers en barometers.

Waar zit allemaal kwik in?

Ondanks dat kwik gevaarlijk is, zit het in veel producten:

 • Thermometers en barometers. Oudere exemplaren kunnen kwik bevatten. Vooral in barometers zit veel kwik.
 • In oude medische hulpmiddelen, zoals bloeddrukmeters, kan kwik zitten.
 • In bepaalde elektronische apparaten, zoals schakelaars, thermostaten en relais, kan kwik zitten.
 • In oudere batterijen kan nog kwik zitten. Moderne batterijen mogen vrijwel geen kwik meer bevatten.
 • TL-buizen en spaarlampen. Fluorescerende lampen en spaarlampen bevatten kwik.

Wat zijn de gevaren van kwik?

Kwik is een vloeibaar en giftig metaal. Als het op de grond valt, spat het uiteen. De honderden kleine bolletjes die dan ontstaan, verspreiden zich en zorgen voor kwikdampen. Het inademen daarvan is schadelijk voor de gezondheid. Bij langdurige blootstelling kunt u een kwikvergiftiging oplopen. Dat is vooral van invloed op de nieren en het zenuwstelsel. Ongeboren baby’s en kinderen zijn daar extra gevoelig voor.

Wat moet u doen wanneer er iets met kwik stukvalt?

Heeft u een voorwerp met kwik laten vallen. Of ziet u dat een voorwerp beschadigd is? Blijf dan uit de buurt van de kwikdruppels en open de ramen voor frisse lucht. Probeer het niet zelf op te ruimen, want dan loopt u het risico dat het zich door het hele huis verspreidt. Het lukt ook vaak niet om alle druppels te vinden. Daarnaast blijft kwik makkelijk ‘plakken’ aan schoenen, sokken en kleding. Op de website van de GGD staan nog verdere tips voor wanneer u kwik gemorst heeft. En zo ook op de website van het RIVM.

U kunt het opruimen beter overlaten aan de GGD. Bel daarom direct de GGD van uw regio. Kunt u geen contact krijgen, bel dan een schoonmaakbedrijf dat gespecialiseerd is in het opruimen ervan.

Een kwikbarometer heeft vaak een open bovenkant, zodat er een open verbinding is met de lucht, om de luchtdruk goed te kunnen meten. Oppassen dus, want er kan makkelijk kwik uit lekken.

silicagel giftig
Lees ook: Zijn zakjes silicagel giftig en wat te doen als uw (klein)kind de korrels binnen krijgt?

Zo kunt u controleren of uw thermometer of barometer kwik bevat

De meeste ongelukken met kwik gebeuren met thermometers en barometers. Controleer daarom of die van u het bevat. Is uw exemplaar nog behoorlijk nieuw, dan is dat waarschijnlijk niet het geval. Het is namelijk sinds 2003 verboden om thermometers met kwik te verkopen. En sinds 2006 is het verboden om barometers met kwik te verkopen.

Het is echter wel toegestaan om antieke of gebruikte meters met kwik te verkopen. In het geval van een tweedehands meter, kan die dus wel kwik bevatten, ook al heeft u die na 2003 of 2006 aangeschaft. Kijk in de (online) handleiding wat erover beschreven staat. Is dit niet mogelijk, kijk dan hoe de vloeistof eruit ziet. Kwik herkent u aan de grijze kleur, in de vorm van een vloeistof. Heeft de kolom een rode of blauwe kleur, dan zit er geen kwik in.

Producten met kwik inleveren

Heeft u nog voorwerpen met kwik in huis, dan kunt u die beter wegdoen. De GGD adviseert ze in een dubbele laag plastic te verpakken en gratis in te leveren bij het klein chemisch afval van de milieustraat. Let op dat de spullen tijdens het vervoer niet breken, lekken of leeglopen. Zoals hierboven aangegeven is een barometer aan de bovenkant vaak open.

Kwik in vis

Ook ons voedsel kan kwik bevatten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij vis. Dat is ook de reden dat het Voedingscentrum adviseert om maximaal 1 keer per week vis te eten en te variëren in de soorten vis die u eet.

(Bron: archief, GGD, RIVM, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (8)

  Meloas says:

  Hoe zit het dan met amalgaamvullingen in je mond die kwik bevatten, kan dat geen kwaad?

   MAX Vandaag says:

   Beste Meloas, bedankt voor uw reactie. De GGD meldt daar het volgende over: Het is bekend dat mensen met amalgaanvullingen meer kwik in hun lichaam hebben dan mensen zonder vullingen. Maar de Gezondheidsraad geeft aan dat er geen aanwijzingen zijn dat dat ook daadwerkelijk gezondheidsschade veroorzaakt. Maak je je zorgen over je vullingen? Bespreek dit dan met je tandarts.

   Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

   Maryse says:

   Ik had al een poos last van zweren in mijn mond iedere keer dat ik bij de tandarts een nieuwe vulling kreeg. Alleen aan de kant van de vulling. het voelde ook alsof ik griep had na zo’n vulling dit duurde soms wel een week. Ik heb om een test gevraagd om te zien of ik allergisch was voor het amalgaam. En ja hoor, zeer allergisch! Alle amalgaamvullingen zijn toen verwijderd en ik heb nu alleen nog maar witte vullingen. Een zweedse tandarts die ik ergens ontmoette zei: in Zweden mogen wij geen vergif in de mond van kinderen doen!
   Er is dus wel degelijk een risico aan verbonden!

  Len123 says:

  Wat een onzin allemaal, er zijn hele volksstammen groot geworden met een kwik thermometer en de ouderwetse barometer.
  Moeten de overheid en de GGD zich dan overal mee bemoeien?
  Laten ze zich alsjeblieft druk maken om dingen die er wel toe doen in plaats van weer (onnodige) stennis te maken!
  Voor zover ik ze nog heb blijven ze gewoon liggen waar ze liggen.

   Dini says:

   Dat kwik giftig is en niet goed voor de gezondheid, oké, dat klop, maar om de GGD of een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in te schakelen en nog dírect. Kunnen we onderhand helemaal niets meer zelf? Ik heb jaren als verpleegkundige gewerkt, nog in de tijd van de kwikthermometers. Natuurlijk viel er wel eens een kapot. Draag een paar handschoenen, eventueel een mondkapjes of sjaal. Met een papiertje heb je zo de bolletjes bij elkaar, plakken vanzelf weer vast tot een grote bol. Doe het in een dubbel plastic zakje en dan kan het naar de milieustraat. Ik heb nooit last ondervonden van de gassen, of wat dan ook.
   Voorzichtigheid is voor meer zaken geboden, we kunnen niet voor álles ‘hulptroepen’ inroepen. Gezond verstand gebruiken!”

   Dini says:

   Ik ben het helemaal met je eens Len123

  Grootje van Uijtert says:

  Maar het is toch zo, dat het niet de bedoeling, dat je het kapot maakt, als de thermometer al jaren gewoon aan de want hangt en er tot nu niets ernstigs mee is gebeurd, waarom zou dat veranderen, zo spontaan. Als, als, het is de bangmaker, de bekende beren op de weg zien. Natuurlijk kun je problemen voorkomen, maar als iets al jaren veilig op een plaats hangt, gaat er niet plotseling iets veranderen. Dus doe niet zo dramatisch, over al die zaken. Zo zijn jullie al net zulke onruststokers, als andere cultuurbarbaren.
  Geef gewoon goede voorlichting hoe je met materialen als kwik omgaat aan de jeugd in hun opvoeding, zoals ik en vele met mij gehad hebben, alleen informeren en geen bangmakerij, daar zit een wezelijk verschil. Voorzichtigheid is bij veel zaken al geboden, dat geldt voor glas, metaal en ander afval net zo, dus ook voor de chemisch stoffen in ons huishouden.

  Bbrr says:

  ik reageer eigenlijk nooit omdat het zo vaak welles nietes is. Maar nu heb ik wel wat toe te voegen, ook voor de Gezondheidsraad. In 2013-14 heb ik 5 x op de SEH gelegen met een spontaan zwellende tong. Niet op gebeten. Direct naar de huisarts die gelijk spuiten in mijn billen zette en me doorstuurde naar de SEH, waar ik direct aan infusen werd gelegd. Dit is 5 x gebeurd, de laatste keer een dagopname. Niemand kon de oorzaak vinden, een heel leger artsen niet in het zh. En zo zou ik mijn hele leven Prednizon etc moeten slikken. Tot ik bij mijn tandarts kwam die overtuigd was na het hele verhaal gehoord te hebben dat het een langdurig lek van amalgaam was. Dus niet spontaan door een thermostaat, maar door een ontstane kwikallergie, jaren lang opgebouwd mogelijk door een “batterijeffect”. Verder dan Quinckes Angio oedeem kwam de medische wetenschap niet. Ik ben toen getest door een VS lab (bestaat niet in NL) en daar kwam uit dat ik 40 x de toegestane hoeveelheid kwik in mijn lijf had. Dus met de tandarts homeopatisch ontgilflten en alle vullingen verwijderen. Jaren lang groeiden mijn haar en nagels nauwelijks. In 2015 was ik amalgaam vrij, medicijnvrij en heb ik NOOIT meer een zwellende tong gehad. De laatste meting in de VS wees uit dat er in 2015 nog 4 x de toegestane hoeveelheid kwik in mijn bindweefsel had, maar daar zou mee te leven zijn. Hoeveel meer bewijs wilt u dat amalgaam niet giftig zou zijn? Ik ben sindsdien iedereen aan het promoten zijn amalgaamvullingen te laten verwijderen want het is een sluipmoordenaar en kan ineens tot uiting komen.