Spruiten met kastanjes van Janny

Het is herfst en bij de herfst horen kastanjes. Gare kastanjes zijn in blik te koop, maar ook in vacuümverpakking. En ze zijn verrukkelijk met spruiten.

Ingrediënten:

  • 750 gram spruitjes
  • 50-75 gram gerookt ontbijtspek in plakjes
  • 250 gram gare kastanjes
  • boter
  • 4 hazenrugfilets
  • zout, peper
  • ketoembar
  • eventueel flinke scheut rode wijn

Bereidingswijze:

Van de spuitjes:

Maak de spruitjes schoon en kook ze in licht gezouten water beetgaar. Bak in een koekenpan de plakjes ontbijtspek krokant. Laat ze uitdampen. Verwarm de  kastanjes (halveer grote exemplaren of snijd ze in vieren) in een klont boter. Giet de spruitjes af en voeg ze bij de kastanjes, roer door elkaar zodat ook de spruitjes met een dun laagje boter bedekt worden. Verbrokkel de plakjes spek voor het serveren boven de spruitjes.

Variant: het is ook lekker om de spruitjes te pureren met  2 flinke eetlepels crème fraîche. Meng hier de in vieren gesneden kastanjes door en bestrooi met de verbrokkelde spekplakjes.

Van de hazenrugfilets:

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Wrijf het vlees in met zout, peper en ketoembar. Verhit boter in een ruime koekenpan en bak hierin de filets rondom bruin in ongeveer 2 minuten. Neem de filets uit de pan en leg ze in een ovenschaal. Plaats de schaal voor ongeveer 5 minuten in de oven om door te garen. Blus de bakboter eventueel af met rode wijn.

Laat het vlees even uitdampen en snijd het in dikke plakken.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie