Matras

Waar kunt u terecht met uw oude matras? 4 opties

Uw matras gaat meestal een jaar of 10 mee, voordat hij aan vervanging toe is. Deze kunt u vervolgens weggooien of laten recyclen. Hoe gaat dit zijn werk en wat moet u hiervoor doen? Wij bespreken de verschillende opties.

Bij het grofvuil zetten

Heeft u er wel eens eentje op de stoep of naast de weg zien liggen? Het gebeurt nogal eens dat oude matrassen bij het grofvuil eindigen, met name in de grote steden. Het programma Pointer (KRO-NCRV) heeft hier in 2022 onderzoek naar gedaan. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag blijken jaarlijks ruim 150.000 matrassen aan de straat en bij het grofvuil te belanden.

Het is voor de consument natuurlijk een gemakkelijke en tijdbesparende optie. In de 3 bovengenoemde steden is het wegbrengen of op laten halen van grofvuil immers gratis. Maar erg milieuvriendelijk is het niet. Grofvuil eindigt vaak in de verbrandingsoven, met een hoge CO2-uitstoot tot gevolg. En dat terwijl matrassen ongeveer 20 materialen bevatten – bijvoorbeeld textiel, schuim en metaal – die via recycling een 2e leven kunnen krijgen. Dat kan vloerbedekking, isolatiemateriaal, autobekleding, maar ook een nieuw matras zijn.

matras
Lees ook: 6 signalen die erop wijzen dat uw matras toe is aan vervanging

Naar de milieustraat brengen

Meestal kunt u in uw gemeente bij de milieustraat of het afvalscheidingsstation terecht. Daarvoor moet u dus wel zelf op pad. Wat als het matras niet in uw auto past? Of als u geen aanhanger tot uw beschikking heeft? Dan kunt u wellicht een gratis aanhanger of bakfiets lenen bij de milieustraat.

Ga van tevoren in elk geval na welke regels in uw gemeente gelden. Of u vooraf een afspraak moet maken en tot welke afvalsoort uw matras behoort bijvoorbeeld. En vergeet niet uw legitimatie, afvalpas en/of brief van de gemeente. Zo kunt u bewijzen dat u inderdaad inwoner van uw gemeente bent en dus toegang heeft tot de milieustraat.

matras
Lees ook: Hier moet u op letten bij de aanschaf van een nieuw matras

Op laten halen door een matrassenfabrikant of -verkoper

Daarnaast kunnen gebruikte matrassen terugkeren bij de fabrikant of verkoper, die ze vervolgens laat recyclen. Zo biedt Beter Bed – tegen een extra vergoeding – die mogelijkheid als u een nieuwe aanschaft. U krijgt een matraszak mee, om uw oude matras in te pakken als een medewerker van Beter Bed deze op komt halen. Het matras moet namelijk droog blijven, anders is het niet geschikt voor recycling.

De bedrijven Renewi en RetourMatras hebben de handen ineengeslagen en gaan nog een stapje verder. Renewi haalt op grote schaal matrassen op bij bedrijven, verkopers, zorginstellingen, milieustraten en afvalscheidingsstations. RetourMatras verwerkt de opgehaalde matrassen en levert de recycling-goederen op zijn beurt weer af. Deze methode moet uiteindelijk per matras leiden tot een CO2-besparing van 40 à 78 kilo. U kunt niet zelf uw matras inleveren bij RetourMatras, maar het bedrijf werkt samen met de instanties waar u dat wel kunt doen. In onderstaande video ziet u hoe dit hele proces verloopt.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Doneren aan een goed doel

Tot slot kunt u een oud matras afstaan aan een goed doel of een liefdadigheidsinstelling. Uw matras kan dan wel aan vervanging toe zijn, maar u kunt er altijd nog iemand anders blij mee maken. Denk hierbij aan het Leger des Heils, de daklozenopvang of de kringloopwinkel.

(Bron: Archief, Sleep-Hero, Pointer, Gemeente Utrecht, Gemeente Roosendaal, Beter Bed, Renewi, RTL Nieuws, De Volkskrant, Bestematras.info, RetourMatras. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    Als je wegens ongelukje, kraambed of ziekte een vuile Tijk kreeg is losse hoes prima mogelijk.
    De binnenvering was nog perfect en alleen de toplaag vervangen, rits open, afvalbak vullen en nieuwe eromheen getrokken.

    Naast Thuis ook in Kampeerauto gedaan, zag dat 1e eigenaar geen Viagra nodig had zeg ik dan maar netjes!
    Helaas is niet elke maat leverbaar maar 140×200 was daar + 2* 80×200 cm en dat is standaard.