Elektrisch afval inzamelen

Jaarlijks ‘3 Eiffeltorens’ aan elektronica in de kliko: waar moet uw elektrisch afval wél naartoe?

Of het nu batterijen, e-sigaretten, laptops, smartphones, e-bikes of lampen zijn, elektrische apparaten hebben niet het eeuwige leven. Waar en hoe gooit u ze weg, als u ze niet meer kunt gebruiken? Dat ze in elk geval niet bij het restafval horen, lijkt het meest logische antwoord op die vraag. Maar toch belanden er jaarlijks grote hoeveelheden elektrisch afval (ook wel e-waste genoemd) in de kliko, met alle gevaren van dien.

20 miljoen kilo elektronica bij het restafval

Stichting OPEN (Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland) is de instantie die cijfers over de inzameling van elektrisch afval bijhoudt. Eind december 2023 kan de stichting nog positief nieuws naar buiten brengen. Tijdens de kerstvakantie is er 50 procent meer elektrisch afval dan gewoonlijk ingezameld, een nieuw record.

Maar de boodschap van 30 april 2024 is minder vrolijk. Gemeten over het hele jaar is er ruim 20 miljoen kilo elektrisch afval tussen het restafval beland. Dit staat gelijk aan 3 Eiffeltorens, oftewel 1,4 kilo per Nederlander. Ten 1e is dat zonde, omdat batterijen en andere elektrische apparaten dan niet meer beschikbaar zijn voor recycling. En ten 2e kan dat gevaarlijk zijn, vanwege het risico op afvalbranden. Oisterwijk, Westervoort, en Westerwolde zorgen overigens voor een positieve noot in het jaaroverzicht van Stichting OPEN. Deze gemeentes presteren landelijk het best op het gebied van elektrisch afval inzamelen, met respectievelijk 12,3, 11,3 en 10,9 kilo per inwoner.

Recycling
Lees ook: Recycling: van batterijen en rioolwater naar fietsen, asfalt en make-up

Afvalbeleid niet altijd duidelijk

Dat er zo vaak elektrisch afval bij het restafval belandt, is verklaarbaar. De categorieën zijn namelijk niet altijd duidelijk. Een gloeilamp of halogeenlamp mag bijvoorbeeld bij het restafval, maar led-, tl- en spaarlampen dient u wel apart in te leveren. En weet u dat een pizzadoos met vetvlekken niet bij het oud papier mag? Daarnaast hanteert elke gemeente een eigen afvalbeleid. Stichting OPEN benadrukt in zijn jaaroverzicht dat de communicatie van de gemeentes voor verbetering vatbaar is. Dat milieustraten vooral overdag en doordeweeks geopend zijn, helpt ook niet mee.

Waar kunt u terecht met uw elektrisch afval?

Maar waar moet u elektrisch afval dan inleveren? Voor het inleveren van huishoudelijke apparaten, bijvoorbeeld koffiezetapparaten, zijn er meerdere mogelijkheden. Als u een nieuw exemplaar in de winkel koopt, kunt u het oude apparaat meteen kosteloos inleveren, volgens de zogeheten oud-voor-nieuwregeling. Daarnaast zijn er grote winkels die gebruikmaken van de oud-voor-nietsregeling. Dat wil zeggen dat u kleine huishoudelijke apparaten, bijvoorbeeld smartphones, laptops, airfryers of mixers, kosteloos kunt inleveren in de winkel, zonder dat u een nieuw product hoeft te kopen. Als u een elektrisch product koopt waar iets mis mee is, heeft u recht op een gratis reparatie.

Tot slot kunt u in de milieustraat van uw gemeente terecht. Of u laat het afval, bijvoorbeeld e-bikes of grote huishoudelijke apparaten, inleveren door het grof vuil. Verder zijn er in diverse supermarkten en winkels speciale inleverpunten voor e-sigaretten en batterijen. Bij twijfel kunt u altijd de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal raadplegen. Kijk voor de zekerheid dus ook naar het afvalbeleid van uw gemeente. En misschien zit er bij u in de buurt een repair café, waar iemand alsnog uw kapotte apparaat kan repareren. In een eerder artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten afval en de plekken waar u uw afval kwijt kunt.

Nieuwe wetten en regels per 2024
Lees ook: Prijsplafond verdwijnt, AOW-leeftijd stijgt, geen e-sigaretten met smaakje meer: wat verandert er in 2024?

(Bron: Archief, Stichting OPEN, Milieu Centraal, Rijksoverheid, De Telegraaf, Legebatterijen.nl, NU.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  JokeMotz says:

  Grote stukken zoals koel/vrieskast, tv, wasmachine, droger en oude worden in principe meegenomen door de leveranciers van nieuw. Echter kleine electronica kan worden ingeleverd bij de stort, maar die is meestal een eind buiten een dorp of stadsdeel en alleen per auto te bereiken. Dus …………

  rens51 says:

  Vernietig je data opslag op computers, telefoons etc. voordat je ze ergens inlevert voor recycling!
  Bv met een hamer de HD kapot slaan

  Dirck says:

  Ik weet dat ouderen vaak zo weinig afval hebben, geen 4 maar 12 weken de grijze bak legen is voldoende.

  Maar na knie buurvrouw ging de fles en glazen potten ook in de grijze, en zo nog veel meer.
  Als ze geen Grijze bakken gaan scheiden net als opgehaalde zakken wijken in binnen steden wel doen?

  Bij mijn is de afvaldepot op loopafstand, 2,6 dus 5.2 km lopen retour.
  Maar meeste wonen verder en ook geen OV die er langs kwam!
  De kleine kan nog fietsen maar Magnetron online gekocht kan er niets retour!
  En daarmee fietsen is een ramp.

  Groot vuil aanmelden is ook veel werk en wanneer komen ze halen?
  En als ik goed Snoer nodig heb, Witgoed en zo knip ik ’t er vanaf.

  Leuke regels maar zolang afvoeren afval tijd en veel werk is zal het niet oplossen.
  Of maak belasting op producten die kort mee gaan.
  Vele wasmachines breekt ’t trommel kruis, na 4~8 jaren!
  Dat is niet bestand tegen machine reinigers (Citroenzuur) en als ze stalen kruizen maakte of deze gaan aflakken?
  Een laag lak erop voor montage en ze gaan langer mee.
  Maar als je wegens iets teveel zeep vaker je wasmachine moet reinigen?
  Deze tussen de 60 en 98 kg wegende afvoeren is zware klus.
  Maar spullen die langer mee gaan in lage BTW tarief zetten of maak er statiegeld op.
  Als ik geld terug kreeg net als flesjes?
  Als ik voor elk Apparaat dus ook goedkope €0,98 Led lampen nu €2,- moet betalen en €1,- terug kreeg?
  Ja, als ’t werkt de Belgen en Duitsers ook vragen dit te doen met zelfde tarief, anders kregen we veel Import zonder en hier inleveren.
  Dit moet dus echt als 1 EU gedaan worden, en anders kregen we afval toeristen.

  Wel gelijk per 1 datum invoeren en voor oude ook geven waar nooit is voor betaald.
  99% is vervanging van oude dus dan komt er ook minder grijze bak afval.