schoonmaken van een oppervlak

Deze plekken worden vaak vergeten tijdens het schoonmaken

De één doet het graag en de ander stelt het liever zo lang mogelijk uit: schoonmaken. Toch is het iets wat regelmatig en goed moet gebeuren. En als u dan toch bezig bent, vergeet dan zeker deze plekken niet.

Telefoon grote bron van bacteriën

Eén van de grootste boosdoeners qua overdracht van bacteriën is uw mobiel. Zo zitten er gemiddeld 17.000 bacteriën op een telefoon. Dat zijn er meer dan op een gemiddelde toiletbril. Maak uw telefoon daarom minstens 1 keer per week goed schoon. In dit artikel geven we u tips hoe u dit het beste kunt doen.

Maak wekelijks de afstandsbediening schoon

Terwijl we het toilet regelmatig schoonmaken, wordt de afstandsbediening nog weleens vergeten. Ook dit is een broedplaats van bacteriën door vieze handen en zweet. Maak de afstandsbediening daarom 1 keer per week schoon. Doe het niet vaker of met agressieve schoonmaakmiddelen, want dit kan voor schade zorgen. Ook lichtknoppen en deurklinken worden vaak vergeten. Neem deze regelmatig af. Ze worden immers dagelijks (meerdere keren) gebruikt.

Uw matras niet schoonmaken kan leiden tot gezondheidsproblemen

Gemiddeld verliest u elke nacht ongeveer een halve liter vocht en zo’n 10 gram aan dode huidcellen. Voor organismen als huisstofmijt zijn dit heerlijke omstandigheden. Dat kan op den duur leiden tot meerdere gezondheidsproblemen, zoals allergieën, astma en zelfs eczeem.

Het wordt daarom aangeraden om minstens 1 keer per maand uw matras te reinigen. Dat begint met het goed zuigen van het matras. Stof en huidschilfers worden zo verwijderd. Om vlekken te verwijderen kunt u baking soda gebruiken. Strooi het over het matras strooien en wrijf het in, vooral daar waar de vlekken zitten. Laat het een paar uur intrekken en zuig vervolgens met de stofzuiger alle overtollige soda weer van het matras. De baking soda absorbeert het vocht en de vlekken.

matras schoonmaken
Lees ook: Met deze tips wordt uw matras weer brandschoon

Ook tassen worden snel vies

Tassen worden vaak intensief gebruikt. Het hengsel wordt iedere dag aangeraakt, er wordt van alles ingestopt en ook staat de tas regelmatig op vieze vloeren. Denk aan een wc-hokje, de trein, op straat, etc. Uw tas zo nu en dan goed schoonmaken is daarom geen overbodige luxe. In een eerder artikel leggen we u uit hoe u dit het beste kunt doen.

In een haarborstel blijft meer achter dan alleen haar

Haarproducten, stof, olie en huidschilfers; er blijft meer in de borstel achter dan alleen haren. De borstel is daarom de perfecte plek voor bacteriën en schimmels, vooral als u deze in een vochtige badkamer bewaart. Maak hem eens in de paar weken schoon door de borstel in een warm sopje te weken en daarna het vuil tussen de borstelharen weg te schrobben. Het is niet alleen hygiënischer, uw haar wordt ook minder snel vet.

Vergeet ook make-up kwasten niet

Make-up kwasten schoonmaken is heel belangrijk. Niet alleen zitten ze onder make-up resten, ook huidschilfertjes en andere bacteriën blijven eraan kleven. Het is daarom aan te raden de kwasten wekelijks schoon te maken. Doe dit door een sopje te maken van baby- of heel milde shampoo en (lauwwarm)water. Doe de kwast in het sopje, haal met de vingers het vuil eraf en spoel de kwast vervolgens af met water. Een andere methode is met afwasmiddel en olijfolie. Dit luistert nauw, want teveel olijfolie kan de kwasten vettig maken. Doe hiervoor een gelijk deel afwasmiddel en gelijk deel olijfolie in een kom, doop de kwast erin, haal het vuil  met de vingers eraf, en spoel af met lauwwarm water.  Het afwasmiddel zorgt voor de reiniging en de olijfolie zorgt voor (blijvend) zachte haren.

Niet alleen kwasten, maar ook make-up sponsjes moeten regelmatig gereinigd worden. Doe dat op dezelfde manier als de kwasten met een baby- of milde shampoo en spoel af met water. Krijgt u ze niet meer goed schoon, dan is het tijd om ze te vervangen.

(Bron: Archief, Margriet, Libelle, Cosmopolitan, Metro, LINDA.. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  InekeGF says:

  Kwasten schoonmaken: haal ze diverse malen over een vochtige (Sunlight)zeeptablet en draai vervolgens stevig rond in de palm van je hand, daarna goed uitspoelen met warm water.
  Matras schoonhouden: gebruik een molton hoeslaken onder je gewone hoeslaken, dit is tevens een goede vochtopnemer.
  Kammen en borstels schoonmaken: zet ze 10 minuutjes bij elkaar in een maatbeker gevuld met water met een scheutje ammonia (!niet inademen!)

  bijbloem says:

  Een haarborstel kan je ook met shampoo reinigen. Voor vet haar om te ontvetten.
  Maar ik gebruik alleen borstels die goed gereinigd kunnen worden.

  In plaats van een verstuiver (die kan je inademen) gebruik ik een lege fles schoonmaakmiddel om er een sopje in te maken.
  Met meerdere doeken en giet er wat van het sop op om te reinigen. Steeds weer nieuwe doeken en hetzelfde met schoon water.
  Alle doeken samen kunnen dan in dezelfde was draaien.
  Zo heb ik ook meerdere moppen voor de vloer. I.p.v. steeds te spoelen blijft het sopje schoon.
  Door niet een volle emmer mee te sjouwen kan je ook gewoon een klein stuk doen of tussentijds kleine dingen doen.