Teken-app

Teken-app waarschuwt waar de teek actief is

In de maanden juni en juli zijn teken zeer actief in ons land. In deze maanden wordt de helft van alle tekenbeten opgelopen. Deze week, van 22 tot en met 26 juni 2020 is het de Week van de Teek. De week is bedoeld om meer aandacht te vragen voor de risico’s van de tekenbeet. En er is goed nieuws: er is een app die inzicht geeft waar de teek actief is.

Forse toename tekenbeten

In de afgelopen 10 jaar is het aantal tekenbeten fors toegenomen blijkt uit onderzoek door het RIVM. Jaarlijks worden inmiddels maar liefst 1,5 miljoen mensen gebeten door een teek. Dat is een forse toename ten opzichte van de eerder onderzoeksjaren (1996, 2007 en 2017) van 30 procent.

Niet alleen in het bos

Wie denkt dat de teek alleen in de bossen voorkomt, heeft het mis. Want ook in weilanden, heidevelden, speeltuinen en gewoon in onze eigen tuin, is de teek actief. Op de website tekenradar.nl blijkt dat 1 op de 3 mensen met een tekenbeet, die in de tuin opliep. “Overal waar het groen is, kun je dus teken verwachten”, aldus bioloog Arnold van Vliet. Door de steeds warmere lente- en zomermaanden lijkt de teek zijn draai in Nederland goed te vinden.

Niet onschuldig

Het lijkt een onschuldige beet, maar een tekenbeet kan grote gevolgen hebben. Want teken die besmet zijn met de Borrelia-bacterie kunnen bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken. Symptomen van deze ziekte zijn onder meer koorts en spier- en gewrichtspijn, vooral in de eerste weken na een beet. Bij sommige mensen veroorzaakt dit huidproblemen, maar het kan ook het zenuwstelsel aantasten en spier- en hartproblemen veroorzaken. Daarnaast zijn er ook mensen die een hersen(vlies)ontsteking oplopen, tekenencefalitis. Op de website van het RIVM wordt uitleg gegeven hierover.

Teken-app

Op de website tekenradar.nl is al veel informatie te vinden over waar de teek zich bevindt en wat u moet doen in het geval van een tekenbeet. Volgens bioloog Arnold van Vliet is het belangrijk dat we ons bewust worden van het gevaar van de tekenbeet en moeten we ons goed checken. “Mensen vergeten zich te checken”, legt bioloog Arnold van Vliet uit aan RTL Nieuws. Dat moet veranderen, vindt hij. En dus heeft Van Vliet samen met de universiteiten van Wageningen en Twente een tekenapp ontwikkeld. De Nature Today-app waarschuwt mensen niet alleen dat ze zich moeten checken, maar laat ook zien wáár in Nederland je het meeste risico loopt op een tekenbeet.

De app is gratis te downloaden. Na een maand moet voor toegang tot de locatiegebonden informatie een jaarabonnement worden afgesloten. Daarvoor betaalt u 2 euro per maand. Het landelijke overzicht is wel te zien in de gratis versie.

Lees ook: Teken komen meestal niet alleenRIVM start onderzoek naar tekenvirus TBETips om een tekenbeet te voorkomen

(Bron: ANP, NOS, RTL Nieuws, archief)

Geef een reactie