boomsoorten

Ruim 60.000 boomsoorten te vinden op aarde

Het is enorme klus geweest, maar een internationaal team van onderzoekers zegt na meer dan 2 jaar onderzoek te weten hoeveel boomsoorten de aarde telt: ruim 60.000. Zij delen hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Sustainable Forestry.

Honderden boomsoorten vergeleken

Voor het onderzoek zijn meer dan 500 bronnen gecheckt en vele deskundigen geraadpleegd. De wetenschappers hebben lijsten vergeleken van boomsoorten die in de loop van honderden jaren zijn opgesteld in verschillende landen en ze hebben daarnaast gebruik gemaakt van gegevens van de organisatie Botanical Gardens Conservation International, met wereldwijd 500 afdelingen.

Brazilië telt meeste boomsoorten

Op dit moment komen de onderzoekers wereldwijd op 60.065 boomsoorten. In Brazilië is de vegetatie het meest divers. Het land herbergt maar liefst 8715 verschillende soorten bomen. Ook in Colombia is de diversiteit groot, met 5776 boomsoorten. Indonesië bekleedt de derde plek met 5142 soorten.

Bedreigde boomsoorten

Het uiterste noorden van Noord-Amerika moet het doen met het kleinste aantal soorten, 1400. Nog verder naar het noorden, op Antarctica en de Noordpool zijn helemaal geen bomen te vinden, maar dat mag weinig verrassend genoemd worden. Wel een verrassende uitkomst van de studie is dat 58 procent van alle getelde boomsoorten slechts in 1 land voorkomt. Die zijn daardoor zeer kwetsbaar en in totaal worden 300 boomsoorten direct met uitsterven bedreigd. Van deze bomen zijn er minder dan 50 exemplaren geteld in het wild.

Eeuwen werk

Hoofdonderzoeker Paul Smith spreekt van een grote doorbraak. Op BBC News zegt hij: “Het digitaliseren en combineren van deze gegevens is het resultaat van eeuwen werk. Nu we precies weten in welke landen de bedreigde boomsoorten nog voorkomen, kunnen we beter inschatten waar we actie moeten ondernemen om bomen te beschermen.” In 2020 moet van elke soort bekend zijn hoe deze ervoor staat.

Ondertussen worden er nog steeds nieuwe boomsoorten ontdekt, dus de database zal in de toekomst weer een update moeten krijgen voor de meest actuele stand van zaken.

(Bron: nu.nl, scientias.nl)

Geef een reactie