droogterecord

2018 houder van nieuw droogterecord, maar voor hoe lang?

Jawel, het is gebeurd: het droogterecord van 1976 is gesneuveld. 2018 is officieel droger, met een neerslagtekort van 261 millimeter tegenover 257 in 1976. Volgens de KNMI zal 2018 het record mogelijk niet zo lang vasthouden, want in de toekomst zullen langdurige droge periodes frequenter voorkomen. 

Droogte in 1976 en nu

Velen zullen het zich nog wel herinneren, de warme zomer van 1976. Op 7 juli van dat jaar zijn er al 15 tropische dagen geweest met temperaturen boven de 30 graden. Daardoor verdroogt Nederland en komen onder meer boeren in serieuze problemen. Het leger moet op een gegeven moment zelfs helpen bij het besproeien van de gewassen en weilanden.

In 2018 is het pas sinds de week van 23 juli écht warm, maar het heeft al vanaf juni 2018 niet meer serieus geregend. De verwachting is dat deze tendens nog een tijdje aanhoudt, waardoor het tekort aan neerslag alleen maar groter wordt.

Meet hittegolven in de toekomst

Deze situatie lijkt uitzonderlijk, maar het KNMI zegt dat dit soort droge en warme periodes in de toekomst heel normaal zullen zijn. Sterker nog: het kwik zal alleen maar stijgen en de droogte toenemen. Dit heeft te maken met de klimaatverandering, waardoor de aarde opwarmt en de gemiddelde temperatuur stijgt. Hittegolven zullen volgens Geert Jan van Oldenborgh, klimaatdeskundige bij het KNMI, in de jaren die komen vaker voorkomen en ook warmer zijn. Wij spreken van een hittegolf als het zeker 5 dagen achter elkaar in De Bilt 25 graden is; op 3 van deze 5 moet het kwik de 30 graden aantikken.

Vicieuze (weer)cirkel

Hittegolven worden in de hand gewerkt door droogte, weet Van Oldenborgh te vertellen tegen de NOS: “Als de zon schijnt en alles is nog groen, dan gaat er een heleboel energie zitten in het verdampen van het water. Maar als het water op is, stijgt de temperatuur. Dus als het droog is, is er meer kans op een hittegolf.” Andersom is het ongeveer hetzelfde verhaal: bij hittegolven komt vaak geen regen kijken, waardoor de droogte toeneemt.

Nog 14 dagen zo warm en droog?

Hoewel dit soort scenario’s in de toekomst vaker zullen voorkomen, wordt iedereen er in 2018 toch enigszins door verrast. De vraag die zo ongeveer heel Nederland bezighoudt is hoe lang dit weertype nog aanhoudt. Volgens klimaatdeskundige Van Oldenburgh kan dat nog wel 2 weken duren, met dank aan een hogedrukgebied dat boven Scandinavië ligt. “Het is erg hardnekkig.”

Wat er over 14 dagen zal gebeuren met het weer, is nog niet te voorspellen door de deskundigen.

(Bron: NOS, ANP, Algemeen Dagblad)

Geef een reactie

Reactie

    madelieve says:

    Na 1976 hebben we eindelijk weer eens een hittegolf, weer eens een zomer met weinig regen en we worden gelijk met een rampscenario om de oren geslagen. Net als in 1976 , toen riep men ook van alles over de mogelijke reden of oorzaak. Het valt me nog mee dat de klimaatsverandering niet de schuld krijgt.
    Maar als Nederland zo doorgaat met het massaal kappen van bomen zoals in mijn omgeving omdat er zo nodig een groene rivier moest komen vanwege de te verwachten hoge waterstand van de Ijssel [1x in de 100 jaar] en daar een paar duizend bomen voor moesten wijken, die niet ergens anders werden hergepland, wat willen we dan?. Dan gaat de temperatuur vanzelf omhoog. De trend om alles wat groen is om te zetten in beton of steen blijft bestaan, bomen kappen omdat de weg breder moet worden. 700 bomen zouden gekapt worden in een dorp hier vlakbij vanwege het gescheiden aanleggen van fietspaden. De gemeentes geen geld meer [over] hebben om ‘groen’ te onderhouden of om zelfs maar groenstroken aan te leggen, we dus alles volgooien met asfalt of beton, zelfs in het bos beton! Massale kaalslag van groen in de steden en dorpen om ons heen en dan zetten we vervolgens een hek om natuurterreinen en bos, waar je met je auto naar toe kunt rijden om nog van het groen en de koelte te genieten.
    Leuk een dagje uit, maar mensen wat een hitte toch. Toch wel fijn hoor, zo’n koel bos.
    Misschien toch gewoon heel veel groen aan boom en struik in je tuin zetten? Kun je fijn thuis in de koelte zitten of in het parkje vlakbij.