een mol in een molshoop

Natuurmoment: Waar is de mol?

40 jaar geleden zag ik er één, daarna nooit meer. Een mol. Ik zie dat unieke moment nog helder voor me.

Vijanden van de mol

Mijn vrouw en ik liepen over een modderig pad op het landgoed Enghuizen in de Achterhoek. Ineens friemelde er vlak voor ons iets zwarts uit de modder. “Is dat een m..?” Vóór ik mijn vraag kon afmaken waren de 2 klauwen en het zwarte koppie alweer weg. Bij gevaar kan een mol razendsnel in zijn achteruit, want omdraaien in hun eigen nauwe gangetjes? Dat duurt ze te lang. Onder de grond hebben mollen geen vijanden, maar bovengronds zijn ze een prooi voor uilen, vossen en andere roofdieren.

Molshopen

Hun grootste bedreiging is de mens, die zo van een glad gazon houdt. Ik zeg: laat die mollen lekker mollen, maar grasliefhebbers schijnen er anders over te denken. Zij worden wanhopig van molshopen en proberen van alles om die ijverige gravers weg te krijgen. Half maart waren we sinds lange tijd weer eens in de mooie Achterhoek. Landgoed Enghuizen was één van onze bestemmingen. Maar nee, een ontmoeting met een mol – hoe kort ook – zat er deze keer niet in. Ik zag gelukkig wel overal molshopen.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 13-14 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie