heterdaad

Natuurmoment: op heterdaad

Augustus 2022 schreef ik over het plukken van bramen. Ga ik nu, in de herfst, op paddenstoelenjacht? Nee, mij te link. Die ene eetbare soort vind ik altijd net iets te veel op die andere, giftige soort lijken.

Ik laat ze allemaal staan en zet de mooiste exemplaren op de foto. Zo houd ik mij netjes aan de Wet natuurbescherming (van 1 juli 2021) waarin staat dat wildplukken verboden is. De boete voor het meenemen van natuurlijk materiaal kan oplopen tot 4.500 euro of een maand in het gevang. Was ik in overtreding, met mijn bramen in augustus? Strikt genomen wel, maar toezichthouders zijn soms wat soepeler dan de wet. Zo laat Staatsbosbeheer mij weten dat je in augustus bramen mag plukken en dat bijvoorbeeld paddenstoelen plukken ook gedoogd wordt. Maar: alleen voor eigen gebruik. Een champignonbakje (250 gram) is de maximale maat.

Plukken voor herfststukjes

En als schoolkinderen goudgele bladeren, kastanjes, eikels en een enkele paddenstoel verzamelen voor een mooi herfststukje? Oké, vinden de boswachters. Niet oké was de chef-kok die voor zijn restaurant in Den Helder ruim 2 kilo eekhoorntjesbrood plukte in de Schoorlse duinen. Op heterdaad betrapt, het werden dure paddenstoelen.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 40 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord