paddenstoeltjes

Natuurmoment: miljarden paddenstoeltjes

Paddenstoelen, schimmels, zwammen (allemaal 1 pot nat) bestaan al meer dan 2,5 miljard jaar op onze planeet. En al die tijd doen ze waar ze goed in zijn: afval – takken, bladeren bijvoorbeeld – opruimen en omzetten in bruikbare compost-achtige stoffen.

Parasolzwam

Ze zijn al veel langer bezig met recycling dan wij. In deze tijd van het jaar ziet u ze veel en de grote parasolzwam (zie foto) met een hoed van wel 25 centimeter valt al gauw op. Maar in ons land zijn nóg zo’n 6.000 soorten paddenstoelen, logisch dat u en ik ze niet allemaal kennen. Ik raap er 1 op die u absoluut onder een dennenboom gaat tegenkomen: de dennennaaldspleetlip (voor het gemak: dnsl). Volgens paddenstoeldeskundige Alfons Vaessen is de dnsl in Nederland de meest voorkomende paddenstoel.

Paddenstoeltjes van de dennennaaldspleetlip

Pakt u een oude dennennaald van de grond in het bos of in het plantsoen, dan ziet u op elke naald piepkleine zwarte vlekjes zitten. Elk vlekje is 1 dnsl, op 1 naald telt u al gauw 10 van die paddenstoeltjes. Hoeveel dennennaalden liggen er op de grond, dus hoeveel dennennaaldspleetlipjes groeien er in ons land? Rekenen is nooit mijn sterkste vak geweest…

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 44 2021

Geef een reactie