monumentale boom

Natuurmoment: monumentale boom omgewaaid, de natuur ziet kansen

 “Zeker 500 bomen liggen hier plat”, sombert boswachter Menno van Lopik van het Zuid-Hollands Landschap. Hij heeft het over zijn werkgebied, ook op ‘zijn’ eilanden hebben de stormen Dudley, Eunice en Franklin huisgehouden.

200 jaar oude monumentale boom

Zo’n 80 km noordelijker, niet ver van mijn huis, spelen kinderen uitgelaten op een enorme beuk. Na ruim 200 jaar is deze monumentale boom omgewaaid. Eunice heeft er een leuk speeltoestel van gemaakt. Je kunt somberen over al die bomen, het geeft rommel en er waren zelfs slachtoffers te betreuren. Maar kinderen zitten er niet mee, die klauteren en klimmen vrolijk op zo’n grote bruine reus.

Natuur ziet kansen

En de natuur? Zij ziet kansen: er komt ruimte voor nieuwe bomen en al dat omgevallen hout wordt door wormen, torretjes, paddenstoelen en wat-voor-gekriebel-nog-meer omgevormd tot voedingsstof voor bomen en planten. Persoonlijk vind ik het jammer dat de eeuwenoude reus niet meer verder mag mijmeren. Daar ligt-ie, ‘geboren’ rond 1800… Wat heeft deze beuk allemaal voorbij zien gaan? Mijn oog valt op knalgeel speenkruid iets verderop. En op het verse groen dat uit knoppen van levende bomen barst. De lente komt eraan!

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 11 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie