weggeblazen

Het weer: bijna weggeblazen door de storm

We kunnen terugkijken op een unieke stormperiode; een drielingstorm komt zelden voor in de weergeschiedenis van ons land. Vooral de zware storm Eunice zal ons bijblijven.

Bijna weggeblazen in Harlingen

De 1e storm was Dudley en deze zorgde in het gehele land voor overlast. De hoogste windstoten zijn in het Waddengebied gemeten; op Vlieland 111 km/u en op Lauwersoog kwam het tot 115 km/u (dat is kracht 11). De storm Eunice kwam er al een dag later, op vrijdag 18 februari 2022, achteraan. Vanaf 3 uur in de middag tot 3 uur in de nacht naar zaterdag toe was het code oranje en regionaal code rood! Ik kon bij het havenkantoor in Harlingen in de avond tijdens het live gaan in het tv-programma Op1 bijna niet blijven staan. Een aantal meters verderop waaide ik gewoon weg. En dat heb ik nog niet vaak meegemaakt.

3e storm op een rij

De hoogste windsnelheden werden in de kustgebieden en het Waddengebied gemeten (windstoten ver in kracht 12). Cabauw (145 km/u, hoogste windstoot in ons land, ver in kracht 12) was hierop samen met Hoogeveen (133 km/u, in kracht 12) een uitzondering. Zondag 20 februari kwam de 3e storm op rij. Deze storm (Franklin) was het zwaarst in de kustprovincies en het IJsselmeergebied. Opnieuw was er veel schade en opnieuw was de storm voor een deel in de avond actief. De hoogste windsnelheid werd in Zeeland gemeten (130 km/u, in kracht 12).

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 10 2022. Foto: ANP)

Geef een antwoord