eekhoorn

Natuurmoment: leuke gast, de eekhoorn

Een lezeres uit het Brabantse Veldhoven stuurde mij een foto van een eekhoorn. Zijn prachtige goudbruine pluimstaart tussen de klimop gedrapeerd, zo hield hij evenwicht bovenop een muur naast haar huis.

Eekhoorn lokken met voer

‘Dagelijkse visite’, schreef zij bij de foto. Ik klaag niet over mijn tuin in de stad, maar een eekhoorn heb ik hier nooit gezien. Wilt u eekhoorns naar uw huis lokken, verwen ze dan met kant-en-klaar eekhoornvoer dat bestaat uit pinda’s, pijnboompitten, hazelnoten en zonnebloempitten. Er zijn ook speciale eekhoornhuisjes te koop. Zo’n huisje moet u wel minstens 5 meter hoog in een boom hangen, anders voelt een eekhoorn zich niet veilig.

Egel meest bijzondere gast

In de vrije natuur zoeken eekhoorn ’s nachts een hoge, goed verstopte slaapplaats om zich te beschermen tegen roofdieren. Wie weet krijgt u pluimstaart-bezoek; probeer het gerust, want op de website van Natuurmonumenten lees ik: “In de afgelopen 10 jaar is de soort 34 procent achteruitgegaan.” Ze mogen dus wel wat vertroeteld worden. Ga ik aan het eekhoornvoer? Midden in de stad heeft dat geen zin. Tot nu was een egel onze meest bijzondere gast op 4 poten.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 9 2022, Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord