eekhoorns

Zo helpt u de eekhoorns in uw tuin

Eekhoorns leven vooral in een bosachtige omgeving, maar maken ook wel uitstapjes naar parken én tuinen. We hebben tips hoe u meer eekhoorns in de tuin krijgt en hoe u ze (in het najaar en de winter) kunt helpen.

Eekhoorns houden geen winterslaap

Eekhoorns houden geen winterslaap en moeten dus ook gedurende de wintermaanden regelmatig eten en drinken. U kunt ze daarbij een handje helpen. In de herfst gaan ze op pad om een voedselvoorraad aan te leggen en eten ze extra veel voor een goede vetlaag, zodat ze voorbereid zijn op mindere tijden.

(Meer) bomen in de tuin

De eekhoorn is een echte klimmer en houdt het meest van tuinen met bomen erin. Wilt u meer eekhoorns in uw tuin, dan is het goed om te weten dat ze extra fan zijn van hazelaar, notelaar, tamme kastanje, beuk en inheemse eiken.

Nestkastje voor eekhoorns

Een eekhoorn heeft een ander soort nestkastje nodig dan vogels. Hang daarom (op minimaal 4 meter hoogte) een nestkastje op dat voor hen geschikt is. En plaats de ingang niet op het zuidwesten of westen. Ze bekleden hun nest graag met zachte materialen als afgestripte bast, mos en gras. Een tuin waar ze deze materialen kunnen vinden heeft daarom extra aantrekkingskracht. Hiermee zijn hun nesten zo goed geïsoleerd dat ze tot wel 20 graden warmer zijn dan erbuiten.

eekhoorn
Lees ook: Slim: Eekhoorns luisteren vogels af om te weten of de kust veilig is

Eekhoorns voeren

Er is speciaal eekhoornvoedsel te koop en u maakt ze daarnaast blij met ongezouten pinda’s, zonnebloempitten, hazelnoten, walnoten, rozijnen, beukennootjes, stukjes appel, komkommer, wortel of maïs. Brood en melk zijn geen geschikt voer voor eekhoorns, want dit is op den duur schadelijk voor ze. U kunt het voer eventueel aanbieden in een speciaal eekhoornvoederhuis. Dat is voorzien van een klepje, dat eekhoorns wel, maar andere dieren zoals vogels niet kunnen openen. Hang zo’n voedersysteem op een plek waar katten er niet bij kunnen en maak de voederplek regelmatig schoon, om schimmel en bederven te voorkomen.

eekhoorns

Vocht

Omdat ze uit hun voedsel niet genoeg vocht kunnen halen, moeten eekhoorns regelmatig drinken. Zorg daarom voor een drinkplek op een veilige plek, uit de buurt van katten. Aangezien het behendige klimmers zijn, kunt u daarom bijvoorbeeld gerust een waterschaal ophangen tussen de dunnere takken van een boom of op een plek die ze via een touw moeten bereiken.

Opvang voor eekhoorns

Treft u (in uw tuin) een eekhoorn aan die u zo kunt oppakken of die tegen uw been naar boven loopt? Dat lijkt schattig, maar is helaas meestal een teken dat er iets mis is met het beestje. Het is verboden om zelf voor het dier te zorgen, want het betreft een beschermde diersoort. Daarnaast heeft hij gespecialiseerde hulp nodig. U geeft hem daarom de beste kans op herstel door hem naar een eekhoornopvang te brengen.

(Bron: Buitenleven, natuurpunt, Vivara, eekhoornopvang.nl)

Geef een reactie