Een eekhoorn in een boom met een nootje.

Natuurmoment: Eekhoorntjes bewaren slim nootjes

In de tuin van Annemarie van Weert staat een notenboom. De notenoogst bewaart Annemarie en ze legt  dagelijks 3 noten op de terrastafel. Voor de eekhoorn, die trouw elke dag de noten komt ‘stelen’. Ook vandaag, op haar 81ste verjaardag, liggen ze klaar. De jarige en haar visite zitten binnen, dus buiten kan de eekhoorn rustig zijn gang gaan en zijn portie opknabbelen.

Een nootje verstoppen

Het is zomaar een tafereel uit het leven van Annemarie en haar man die dagelijks vanuit hun huis in de buurt van Eindhoven genieten van de brutale pluimstaart. Ook laat Annemarie mij weten dat ‘hun’ eekhoorn laatst een noot verstopte in één van de bloempotten. Om diezelfde noot een paar dagen laten doodleuk uit de pot te halen en op te eten.

eekhoorns
Lees ook: Zo helpt u de eekhoorns in uw tuin

Over een paar dagen eten

Ja, eekhoorns verstoppen – zeker nu het langzaam begint te herfsten – noten en eikels op allerlei plekken. Soms vinden ze die wintervoorraad terug en hebben ze weer voor een paar dagen te eten. Soms blijven noten en eikels de hele winter liggen. Ook niet erg, want stel dat een vergeten eikel in het voorjaar ontkiemt… Dan groeit daar over enkele jaren misschien een nieuwe eik mét een voorraad verse eikels.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 36 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie