insectenhotel

Natuurmoment: leeg insectenhotel

We weten inmiddels allemaal dat insecten het moeilijk hebben. Dus kunnen ze wel wat steun gebruiken. Bloeiende planten in de tuin of op het balkon – daar helpen u en ik ze al mee. Niet meteen met chemisch spul de 1e de beste mug of wesp te lijf gaan – heel goed. Hier en daar de tuin bewust wat rommelig houden – hebben insecten ook profijt van. En dan het insectenhotel.

Zo’n insectenhotel koopt u in vele soorten en maten. Het belangrijkste is dat het allerlei gaten en gaatjes heeft, dat zijn de kamers voor de bezoekende insecten. Zij gaan erin om eitjes te leggen, te nestelen of te schuilen.

insectenhotel
Lees ook: Waarom een insectenhotel zo nuttig is en hoe u er zelf 1 kunt maken

Een vriend van mij zette vol goede bedoelingen een hotel in zijn tuin en inderdaad: allerlei insecten kropen erin. Een paar dagen later: nog méér bezoek. 2 spechten sloopten met hun puntige snavels vakkundig kamer na kamer en slikten de ene bewoner na de andere door. Met hun lange tongen wisten ze ook de insecten te pakken die ver weg kropen. Op internet kom ik erachter dat veel mensen dit probleem kennen: je wilt insecten helpen, maar je helpt spechten aan een smakelijke maaltijd. Lekker ingewikkeld, die natuur.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 30 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie