kastanjepoppetjes

Natuurmoment: kastanjepoppetjes

Oliver, onze kleine buurjongen, stuitert elke morgen voorbij; zijn moeder achter hem aan. In de garage stapt Oliver in de bakfiets en rijden maar, op weg naar de kinderopvang. ’s Middags herhaalt dit zich in omgekeerde richting.

Katanjepoppetjes maken

De laatste dagen is het ineens anders, omdat de grote kastanjeboom naast ons huis haar bolsters laat vallen en daar komen prachtige, glimmende kastanjes uit. Zoiets moois lijkt Oliver nog nooit gezien te hebben. Nu heeft hij geen haast meer, hij loopt op zijn gemak speurend rond om de grootste en mooiste op te rapen. Wat hij er thuis mee gaat doen? Gewoon verzamelen en misschien kastanjepoppetjes maken?

Herfst!

Ik laat hem een piepklein boompje in een bloempot zien: “Dat is uit een kastanje van vorig jaar gegroeid.” Hij kijkt me aan alsof hij denkt: je verzint het. Intussen dondert de ene na de andere kastanje uit de oude kastanjeboom en vallen straks de grote bladeren op de grond. Die kan Oliver bij elkaar vegen tot een grote zachte berg waar je voorzichtig in kunt vallen. Een springkussen is er niets bij. Herfst! Springen in plassen, rollen door bladeren, knutselen met eikels, pompoenen en kastanjes. Veel leuker dan kompjoeteren.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 42 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie