Herfstbladeren

Herfstbladeren drogen en dennenappels schoonmaken: zo brengt u de herfst in huis

Het is volop herfst, het perfecte moment om mooie herfstdecoratie naar binnen te halen. Deze decoratie kunt u ook zelf maken met allerlei herfstige producten die u in de natuur kunt vinden. Wij hebben tips om uw huis in herfstsferen te brengen. 

Een handje is genoeg

In de herfst liggen er ontelbaar veel herfstbladeren op de grond. Door deze bladeren te drogen en eventueel zelfs in te lijsten maakt u eigenhandig de mooiste herfstdecoratie. Om zelf herfstbladeren te drogen heeft u natuurlijk bladeren nodig, deze vindt u nu in grote getale in bossen en parken. Combineer bijvoorbeeld een boswandeling met een zoektocht naar zo plat mogelijke bladeren, deze drogen gemakkelijker dan omgekrulde blaadjes. Let er ook op of de bladeren nog mooi heel en niet gescheurd zijn.

Neem niet te veel mee uit het bos. De bladeren, eikels, kastanjes en dennenappels hebben een functie. Als we teveel weghalen leidt dit tot schade aan de natuur. Volgens Staatsbosbeheer is een handje vol per persoon prima. Dan blijft er genoeg achter in de natuur.

afgevallen blad
Lees ook: Blaadjes in de tuin: waar wel en waar niet afgevallen blad verwijderen?

Herfstbladeren drogen

Vervolgens kunt u thuis beginnen aan het droogproces. De bekendste manier om dit te doen is om de bladeren te laten drogen tussen de bladzijdes van een zwaar boek. Leg een blad tussen de pagina’s van een boek en leg hier vervolgens nog enkele andere zware boeken bovenop, zodat er druk komt te staan op het herfstblad. U kunt natuurlijk ook meerdere bladeren in 1 boek laten drogen, zorg er wel altijd voor dat er maar 1 blad tussen 2 pagina’s ligt, anders kunnen de herfstblaadjes door de druk aan elkaar vastplakken.

Het droogproces van herfstbladeren duurt ongeveer 2 weken wanneer u dit in een boek doet. Controleer wel na een week of de blaadjes niet zijn gaan rotten. Om het rotten tegen te gaan is het belangrijk dat u de boeken op een zo droog mogelijke plek bewaard.

Langer bewaren

Nadat de bladeren volledig gedroogd zijn kunt u ze helaas maar beperkt bewaren. Gelukkig bestaan er trucjes om de levensduur van een gedroogd blad te verlengen. Dit doet u door de blaadjes voor u ze gaat drogen eerst even onder te dompelen in een badje van met water verdunde wasverzachter. Let daarna wel op met het soort boek waarin u uw herfstbladeren wilt laten drogen. Wilt u dit boek nog graag lezen? Leg dan kranten- of bakpapier tussen de pagina’s zodat de wasverzachter geen vlekken op de bladzijdes kan maken.

Drogen in de magnetron

Vindt u 2 weken wachten te lang? Dan kunt u ook de magnetron gebruiken om uw herfstbladeren te drogen. Voor deze manier van drogen kunt u het best kiezen voor vochtige, soepele bladeren. Deze legt u vervolgens tussen 2 vellen keukenpapier in een magnetron-bestendige schaal. Laat de bladeren nu maximaal 30 seconden drogen en herhaal dit indien nodig nog een keer 30 seconden. Het is belangrijk om tijdens het drogen bij de magnetron te blijven staan en goed op te letten. De bladeren en het keukenpapier kunnen namelijk vlam vatten wanneer zij te lang in de magnetron liggen. Deze manier van drogen is dus wel sneller, maar ook meer risicovol. Wees dus altijd voorzichtig wanneer u dit probeert.

Beestjes in dennenappels

Herfstbladeren zijn niet de enige decoraties die u in de natuur kunt vinden, ook dennenappels zijn erg decoratief. Deze dennenappels kunt u kant en klaar kopen, maar in de herfst zijn er ook genoeg te vinden in bijvoorbeeld het bos.

De dennenappels die u zelf uit het bos haalt zijn wel vaak nog nat, waardoor de schubben dichtzitten. Achter deze schubben verstoppen zich vaak insecten en die wilt u natuurlijk liever niet in huis halen. Daarom is het verstandig om de dennenappels voor u ze als decoratie gaat gebruiken eerst goed schoon te maken. Ook hier zijn verschillende trucs voor.

dennenappels gevaarlijk voor de hond
Lees ook: Met de hond het bos in? Kijk uit met dennenappels, kastanjes en eikels

Drogen in de oven

Een snelle manier om van de beestjes en andere viezigheid af te komen is het drogen van de dennenappels in de oven. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en leg de dennenappels vervolgens 30 minuten in een ovenschaal in de voorverwarmde oven. Controleer de dennenappels wel regelmatig om te zorgen dat ze niet verbranden, dat zou natuurlijk zonde zijn.

herfstdecoraties
Lees ook: Herfstdecoraties met pompoen: ideeën voor binnen en buiten en tips voor het uithollen

Schoonmaken met azijn

Gebruikt u liever geen oven om de insecten te verwijderen? Dan kunt u de dennenappels ook schoonmaken met azijn. Gebruik hiervoor een mengsel van handwarm water en azijn en dompel de dennenappels ongeveer een half uur onder in dit mengsel. Spoel de dennenappels vervolgens goed af met lauwwarm water en dep ze zo droog mogelijk met keukenpapier of een handdoek. De dennenappels zullen daarna nog niet volledig droog zijn. Laat ze daarom nog extra drogen op een paar vellen keukenpapier, totdat de schubben weer open gaan staan. Nu kunt u de dennenappels op een frisse manier als decoratie gebruiken, zonder dat er allerlei insecten in uw huis rondlopen.

(Bron: Hobby-en-overige.info.nu, Margriet.nl)

Geef een reactie