sperwer

Natuurmoment: de sperwer als torenwachter

In onze tuin liggen de bloederige resten van een duif. Ik weet bijna zeker wie de dader is. Waarschijnlijk zit die moordenaar mij te beloeren terwijl ik botjes, vlees en veren opruim.

Vanuit een veilig nest hoog in de kerktoren overzien man en vrouw sperwer hun jachtterrein. Hier midden in de stad vinden ze genoeg: mussen, spreeuwen, duiven, muizen. Vrouw-sperwer (zij is groter dan het mannetje) is de gewelddadigste van het stel, zij deinst er niet voor terug om vogels van haar eigen formaat te pakken. De duif in onze tuin heeft het geweten…

roofvogels
Lees ook: Welke roofvogels komen er in Nederland voor?

Prooien van sperwers

Man-sperwer richt zich meer op kleinere vogels. Niet dat dat simpeler is; spreeuwen bijvoorbeeld beschermen elkaar door als groep dicht op elkaar in de lucht een grote vliegende bal te vormen. Zie daar als enkele roofvogel maar eens een vorkje tussen te krijgen. Nu het weer tijd wordt om de tuinvogels wat bij te voeren, is de kans groter dat er ook bij u in de tuin een sperwer langskomt. Niet voor de vetbol, maar voor die argeloze meesjes die zo lekker pinda’s zitten te eten. Sperwers zijn slim. En daarom zoeken ze steeds vaker dorpen en steden op.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 46 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord