Een beter milieu via uw pensioen

De belangrijkste staatshoofden en regeringsleiders zijn naar de klimaattop in Parijs gekomen in de hoop met elkaar een historisch akkoord te sluiten. Milieuproblematiek lijkt misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar uw invloed is groter dan u denkt. Dat heeft met name met uw pensioen te maken.

Tegengeluid

Klimaatverandering gaat namelijk niet alleen de politiek en burgers aan, maar ook de financiële wereld en pensioenfondsen. Omdat het vertrouwen daalt dat de politiek een oplossing voor de milieuproblematiek vindt, zoeken burgers naar andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld via hun pensioenfonds, zoals het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP). Het ABP beheert het grootste vermogen van Nederland. Met 350 miljard euro aan investeringen, waarvan 33 miljard wordt geïnvesteerd in CO2-intensieve bedrijven, was er reden genoeg voor een tegengeluid. Daarom is in Nederland ABP fossielvrij opgericht, dat met gerelateerde initiatieven in meer dan 20 landen om ons heen een divestmentbeweging genoemd kan worden. Divestment betekent het tegenovergestelde van investment. Hun doel bestaat er dan ook uit grote investeerders ertoe te bewegen hun investeringen in fossiele brandstoffen terug te laten trekken.

Duurzame meetlat

Om dat te bereiken roept ABP fossielvrij op om een petitie te tekenen en hun tegengeluid verder de wereld in te helpen. Deze aanpak lijkt nu langzaam zijn vruchten af te werpen. Klimaatverandering staat inmiddels op de agenda van het pensioenfonds. Zo kondigde het ABP aan alle beleggingen langs de duurzame meetlat te gaan leggen. Dat kan betekenen dat het fonds voortaan meer gaat beleggen in duurzame energie en minder in kolen en olie.

Meer transparantie

Maar helemaal tevreden is ABP fossielvrij niet. Zij willen dat het pensioenfonds helemaal stopt met zijn investeringen in de fossiele industrie. Ook willen zij dat het ABP transparanter omgaat met de resultaten van het duurzaamheidsbeleid. Voorzitter Corien Wortmann-Kool van ABP merkt al wel verschil binnen haar organisatie en krijgt regelmatig telefoontjes van bedrijven waar het pensioenfonds in investeert. “Er mag wel wat nervositeit ontstaan hier en daar, want we willen ook beweging op gang brengen.” Het tv-programma Tegenlicht wijdde zondagavond 29 november een hele uitzending aan fossielvrije investeringen.

Geef een reactie