Gokken met uw pensioenpremie

Miljarden euro’s Nederlands pensioengeld worden dagelijks verhandeld in de wereldwijde instabiele financiële sector. Cees Grimbergen duikt met de reeks Zwarte Zwanen in de wereld van de pensioenen.

Wereldkampioen pensioensparen

Journalist Cees Grimbergen onderzoekt de Nederlandse pensioenindustrie. In zijn zoektocht ontrafelt hij geheimen die voor de gemiddelde pensioenspaarder niet eerder onthuld zijn. Cees Grimbergen: ‘Het heeft mij verbaasd dat in de berichtgeving over pensioenen zelden wordt gesproken over de complexe beleggingswereld die er achter schuil gaat. Voor deze documentaire ben ik in die wereld gedoken.’ Nederlanders zijn wereldkampioen pensioensparen; pensioenfondsen beheren samen meer dan 1000 miljard euro. Toch gaat het niet goed: we gaan steeds later met pensioen en de toekomst van de pensioenuitkeringen wordt onzekerder.

Alpinvest

In de pensioenindustrie werken meer dan 20.000 mensen. Hoe behalen zij hun hoge rendementen? Welke risico’s lopen ze met ons aller geld? Hoeveel geld blijft er aan de strijkstok hangen? Hoe zwaar nemen de pensioenbeleggers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid? Cees Grimbergen neemt een inkijkje in dealingrooms in Nederland én in de City van Londen. Ook bezoekt Grimbergen de handelaren van grote Nederlandse pensioenfondsen. En aandacht voor het grootste pensioengeheim van Nederland, Alpinvest, een investeerder die 40 miljard van ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn onder zijn hoede heeft. Rob Thielen, van private equity-belegger Waterland, verklaart op welke manier hij torenhoge rendementen voor pensioenfondsen behaalt.

Waar blijft uw geld?

Diverse insiders leggen uit waarom pensioenbeleggers vele miljoenen per persoon per jaar verdienen. Miljarden euro’s Nederlands pensioengeld worden dagelijks verhandeld in de wereldwijde instabiele financiële sector. Werkende en gepensioneerde Nederlanders hebben er geen idee van dat dat met hun geld gebeurt. Ze weten alleen dat ze verplicht hun premies aan het pensioenfonds afdragen. In het eerste deel van de documentairereeks Zwarte Zwanen wordt de kijker wordt een blik gegund in een gesloten wereld die éénmalig de deur op een kier zet.

Zwarte Zwanen deel 1: Gokken met uw pensioenpremie is uitgezonden op 1 juli 2013.

Geef een reactie