Winter stekende mug dit jaar zeer actief

Een muggensteek is iets waar we normaal vooral last van hebben in de zomer, maar deze winter zijn er opvallend veel meldingen over muggen. Met name rond Den Haag en Breda, in Amsterdam en op de grens van Gelderland en Overijssel veroorzaken steekmuggen veel overlast. De boosdoener is waarschijnlijk de molestusmug, een muggensoort die ook in de winter actief is.

Geen winterrust

Muggendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit legt uit dat de molestusmug in tegenstelling tot de gewone huissteekmug geen winterrust houdt. Hij houdt zich in de winter onder andere op in kruipruimtes en broedt ondergronds. “We vermoeden dat het aantal molestusmuggen toeneemt door de stijgende temperaturen”, aldus Van Vliet. Door het relatief warme najaar konden muggen langer actief blijven en is de kans groter dat ze in ondergrondse ruimtes overleven, zegt muggenexpert Bart Knols van de Radboud Universiteit tegenover De Volkskrant.

Westnijlvirus

Een vervelende bijkomstigheid van de molestusmug is dat ze het westnijlvirus kunnen overdragen. Dit gevaarlijke virus wordt door vogels meegebracht en muggen dragen het vervolgens over via het geïnfecteerde vogelbloed. Het virus is nog niet in Nederland opgedoken, maar al wel bij 2 uilen in een dierenpark bij Berlijn en nabij München waar een dierenarts besmet is geraakt, die in contact is gekomen met een dode uil. Het virus is nooit eerder zo noordelijk gezien.”

Gevaarlijk voor ouderen

Wie ziekt wordt, heeft griepachtige klachten met hoge koorts. Ouderen en mensen met een lage weerstand kunnen eraan overlijden. “In 2018 zijn ruim 1500 mensen in Zuid-Europa besmet geraakt, vooral in Italië. 181 van hen zijn overleden. Dat is een enorme uitbraak in vergelijking met alle jaren daarvoor”, zegt Van Vliet.

Hybride-mug

Uit laboratoriumonderzoek in Wageningen blijkt dat de 2 Nederlandse typen muggen kunnen kruisen. Waardoor een hybride-mug ontstaat, die zowel mensen als vogels steekt. Deze hybride-mug is waarschijnlijk beter in staat het westnijlvirus over te brengen van vogels op mensen. Van Vliet: “Tel daarbij op dat de overdracht van het virus makkelijker verloopt bij stijgende temperaturen door klimaatverandering. Dat maakt het waarschijnlijk dat we ook in Nederland te maken krijgen met het westnijlvirus.”

Overlast melden

Wetenschappers roepen mensen op om op Muggenradar.nl te melden hoeveel overlast ze op dit moment hebben van muggen. Zij willen graag weten waar en wanneer steekmuggen actief zijn, om de muggen én zo ook het westnijlvirus in de gaten te houden.

Bij een zachte winter kan ook de normale mug nog actief zijn. Lees daarover ook ons artikel: muggen in januari, hoe kan dat? 

(Bron: ANP, De Volkskrant)

Geef een reactie