advent

Het weer: wisselvallige advent

Het vroege voorproefje van de winter duurde nog geen week, maar ik genoot. Al na de 1e nachtelijke vorst op 30 november 2023 liepen ijsclubs zich warm om een marathon op natuurijs te kunnen organiseren. Het is nu of nooit! Ook zij weten dat het in ons opgewarmde klimaat snel afgelopen kan zijn met vrieskou.

Vorst viel tegen

Helaas viel zaterdag 2 december de vorst tegen. Het ijs was niet dikker dan de benodigde 3 centimeter. Wolkenvelden hielden flinke nachtelijke uitstraling tegen. Vorig jaar, 14 december, kon in het Friese Burgum wel een natuurijs-marathon plaatsvinden. De organiserende ijsclub troefde daarmee de ijsclubs van Haaksbergen, Nieuw-Buinen, Puttershoek en Noordlaren af. In Doorn en De Lier was het zaterdagochtend 2 december wel even kouder met 4 tot 5 graden vorst. Het was de ijsclubs gelukt om op eigen, speciale wijze een ijsbaan te creëren. Heel even kon worden geschaatst. Leuk!

Maar als sneeuwliefhebber wil ik ook sneeuw, eveneens lastig in het opgewarmde klimaat. Neerslag en koude lucht moeten toevallig samen met elkaar optrekken. Eindelijk was dit onlangs dus weer eens het geval. De sneeuwvlokken had ik zo gemist! Ik kon het niet laten om ze met mijn tong op te vangen, haha.

Wisselvallige advent en te warm voor sneeuw

In de aanloop naar kerst, deze adventstijd, is het te warm voor sneeuw. De wind waait tussen zuidwest en noordwest met aanvoer van afwisselend milde en frisse lucht via de relatief warme zee. Het is wisselvallig met af en toe regen, soms een zonnetje en eerst zo’n 11 graden maximaal, later tussen 6 en 10 graden.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 50 2023. Foto: ANP) 

Geef een reactie