Koningsdag weerbericht

Het weer: kille Koningsdagweek

April vind ik echt een maand waarin je alvast kunt wennen aan warm weer. Warmte is wat mij betreft dan ook nog behaaglijk. Voor mij liever de warme aprilzon dan de hete julizon. Maar april dit jaar wil van lentewarmte weinig weten.

De wind zit vaak in koude hoeken, onder regie van hardnekkige hogedruk boven Groenland. Vorige week hadden we nog een noordoostelijke wind die het schraal maakte. Ook de eerste helft van deze Koningsdagweek verloopt uitermate kil. Net als begin maart kan lucht afkomstig van de Noordpool tot ons doordringen met gure noordwestelijke wind. In deze luchtsoort moet de aprilzon al haar kracht gebruiken om de middagtemperatuur op te krikken tot boven 10 graden. Let wel: 16 graden is de norm eind april.

Nachtvorst, af en toe zon en mogelijk hagel

In de nachten is vorst aan de grond mogelijk. Het weerbeeld is licht wisselvallig: af en toe zon, ook wat buien, misschien met hagel. Rondom Koningsdag lijkt de atmosfeer (tijdelijk) te stabiliseren dankzij een hogedrukgebied. Voorzichtig kan de kou zich naar Scandinavië terugtrekken. Milde lucht vanuit het zuidwesten nadert. Maar waarschijnlijk is Koningsdag nog killetjes (deze column is vóór Koningsdag al in MAX Magazine verschenen, red.). Het oranjezonnetje kan dan een hoop goedmaken.

Atalanta’s in Nederland

Over zonneschijn gesproken; vlinders hebben de warmte van de zon nodig om te kunnen vliegen. De vaakst fladderende tuinvlinder in Nederland is de atalanta: een vlinder met oranje band en witte vlekken. Atalanta’s overwinteren in Zuid-Europa en vliegen in april helemaal naar Nederland. Mij is het een paar jaar geleden zelfs gelukt om een atalanta op mijn handpalm te laten poseren voor mijn camera. Geinig, nietwaar?

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 17 2023. Foto: T. Irina/Shutterstock)

Geef een reactie