winterkriebels

Het weer: winterkriebels

Hoewel november een herfstmaand is, zijn er bij mij al wat winterkriebels. Voor collega Grieta geldt misschien hetzelfde. Volgens mij is ook zij liefhebber van vorst en sneeuw.

Lucht van de Noordpool

Die kriebels zijn klimatologisch gezien niet vreemd. Is in oktober bijvoorbeeld 1 vorstdag het langjarig gemiddelde, november telt normaal alweer 5 dagen met minimumtemperaturen onder het vriespunt. Bovendien kan de lucht soms koud genoeg worden voor winterse neerslag. Zo gebeurde dit eind november 2021 op sommige plaatsen. Toen bereikte lucht van boven de Noordpool ons. Vooral 27 november was het regionaal even wit: in Hoog Soeren viel 3 cm en in Eindhoven 2 cm sneeuw.

Vers sneeuwdek

Sneeuw, ja daar kunt u mij voor wakker maken. De 1e vlokken van het najaar, ook tussen regendruppels door, zijn al geinig. Maar geef mij liever meteen een vers sneeuwdek. Een witte wereld, een ander landschap dan normaal. Het geluid om ons heen wordt dan ook anders. Een vers sneeuwtapijt heeft een dempende werking. Heerlijk! Keerzijde van de medaille is natuurlijk de gladheid op wegen, stoepen en straten. Nou is een sneeuwdek sowieso al vrij bijzonder in een Nederlandse winter, laat staan in november.

Het blijft bij winterkriebels

Ook deze week bleef het bij winterkriebels. Sneeuw en koude lucht waren in de verste verte niet in zicht. De wind bleef in de relatief milde zuid- tot zuidwesthoek. In de ‘donkere uren’ was het boven 0, overdag meestal tussen 10 en 14 graden. Waarschijnlijk stuurden enkele oceaandepressies het herfstweer aan. Bijna elke dag passeerden wat buien, wel afgewisseld door regelmatig zonneschijn.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 47 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie