Weerbericht

Weerbericht: dag licht

Weerbericht 7 tot en met 13 december 2019

De winter is begonnen! Althans, voor meteorologen; wij rekenen voor het gemak in hele maanden, omdat de seizoenen dan beter met elkaar te vergelijken zijn. Nu het december is geworden, zijn we ook in de donkerste dagen van het jaar beland. De dagen worden alsmaar korter. Nu weet u inmiddels wel dat ik een groot liefhebber van winters weer ben. Kou, regen, wind, sneeuw; ik vind het allemaal prima. Maar die duisternis, dat is eigenlijk een groot nadeel.

Als je een keertje uitslaapt, ben je meteen een kwart van je dag kwijt. Nu ben ik een avondmens, maar tegenwoordig lijkt de avond soms al om 16.00 uur te beginnen. Zeker op een grijze, regenachtige dag. Eerlijk gezegd kijk ik elk jaar weer uit naar het moment dat de dagen weer langer worden.

Dit jaar richt ik me dus op 22 december, de kortste dag van het jaar. Dan begint de astronomische winter. Daarna worden de dagen in principe langer. Maar al eerder in december begint de zon al weer later onder te gaan. En: na de kortste dag duurt het nog even voor de zon weer eerder opkomt. Kortom, in januari zullen we pas echt goed merken en voelen dat het lichter wordt.

Het weer ziet er de komende tijd ook niet bepaald ‘licht’ uit. Het blijft voorlopig wisselvallig, met af en toe regen, veel bewolking en niet al te vaak zon. Echte winterse temperaturen zijn ook nog niet in zicht. Tja, het hoort er allemaal bij. We zijn er bijna!

Geef een reactie