winter op stoom

Het weer: de winter is op stoom

In mijn jeugd wist ik het al: later wil ik weerman of treinmachinist zijn. Maar ja, omdat ik kleurenblind ben, viel machinist al snel af. Het is dan ook bij een treinhobby gebleven. En treinliefhebbers weten het: dan mag de Harz, het Noord-Duitse middelgebergte met als hoogste berg de Brocken (1.142 meter), niet ontbreken!

Er is namelijk een heel netwerk van stoomtreinen te vinden. Bovendien kun je met de stroomtrein, op smalspoor, tot op de Brocken komen. Rondom Kerst 2012 was ik hier voor het laatst. Toen was het in het dal ‘groen’, maar op de Brocken wit. Ik stapte de trein uit en de sneeuw in, daar op dat kopstationnetje op de berg. 2 liefhebberijen, weer en treinen, kwamen samen. De stoomtreinen in de Harz rijden dagelijks. Dat is bijzonder, al zijn milieu en klimaat hier natuurlijk niet bij gebaat.

De winter op stoom

Ook nu is het wit in de Duitse middelgebergtes zoals de Harz. De decemberwinter is er aardig op stoom, om nog even in stoomtreintermen te blijven. Dit gold deze week ook in enige mate voor ons. Het waren winterse omstandigheden en weersontwikkelingen in december die voor het laatst aan 2010 herinneren. Wel is het onzeker of de koude lucht, met als brongebied de Noordpool, door mildere oceaanlucht wordt verdrongen. Maar voorlopig is de kans op vorst in de ‘donkere uren’ groot, midden op de dag zijn waarden tussen 0 en 6 graden het meest waarschijnlijk. Als het nu en dan tot wat neerslag komt, kan die in de vorm van sneeuw zijn.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 51 2022. Foto: ANP)

Geef een reactie