winterstaartje

Het weer: guur winterstaartje?

Woensdag 1 maart is de meteorologische winter van 2022-2023 voorbij. Alweer een winter met weinig vorst en nauwelijks sneeuwval. Maar wij kunnen ons ook goed voorstellen dat er mensen zijn die het uitblijven van sneeuw toejuichen. Vooral als deze neerslag gaat aanvriezen, is bijvoorbeeld een wandeling naar de supermarkt oppassen geblazen.

De ultieme winterbeleving is voor mij een sneeuwstorm. De laatste dateert van rond 7 februari 2021. De straffe, ijzige wind zorgde voor enorme verschillen. Viel het bij mij in Wageningen met de opgewaaide sneeuw mee, aan de andere kant van de Rijn in de Betuwe bleek dit niet het geval. Mijn vriend heeft een garage in de Betuwe. Die maandagochtend 8 februari 2021 gingen wij daar nietsvermoedend heen. Eenmaal aangekomen zagen we tot onze verrassing en ook een beetje schrik enkele opgewaaide sneeuwbulten tot maar liefst 1 meter hoog. Oeps! Een ’sneeuwheuvel’ had de garagedeur geblokkeerd. “Dát had jij als weerman toch moeten voorzien…!”

Winterstaartje

Nou, nee dus. Die maandag waren we daarom druk met het wegscheppen van sneeuw. De sneeuwhopen hielden het lang vol, tot zelfs in die ‘warme winterweek’ van 20-25 februari met regionaal 15 tot bijna 20 graden! Deze week is dit precies 2 jaar geleden. Zo mild wordt het nu niet: meestal 8-11 graden. Het is wisselvallig met af en toe neerslag. In de 2e helft van de week zou lucht vanaf de poolstreken ons land kunnen bereiken met misschien hagel of natte sneeuw en iets lagere temperaturen. In dit geval krijgt de winter een guur winterstaartje.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 8 2023. Foto: ANP)

Geef een reactie