koele juni

Het weer: wat is de kans op een koele juni?

Het ene jaar is het andere niet. Dit geldt zeker voor het weer. Als ik kijk naar het weer van en vooral ook het lange Pinksterweekend, dan werd ik over het algemeen niet fleuriger van het weer. Maar wat is dit jaar de kans op een koele juni? 

Warme dag

In 2020 kende mei betere en slechtere perioden, maar konden we toch regelmatig de stoelen buiten zetten. In De Bilt kwam de temperatuur in die maand op 15 dagen boven de 20 graden. 1 dag bereikte zelfs een zomerse temperatuur van 26,7 graden. Tot en met het afgelopen weekend telt De Bilt dit jaar slechts 1 dag met een temperatuur van boven de 20 graden; op 9 mei 2021 werd namelijk 24,9 graden gemeten, een volle warme dag.

Zomervoorspelling en koele juni?

Het ziet ernaar uit dat het dit jaar weleens bij deze ene warme meidag kan blijven. We zien wel vaak tegen het einde van de maand mei nog een eindsprint met een aantal warme dagen. Als zich voor eind mei géén echte weersomslag aankondigt, zal ook juni met wisselvallig en een voor de tijd van het jaar koel weertype starten. Heeft een dergelijke koele start van juni ook invloed op het weer van de zomer? Het hoeft niet. Op 1 juni begint de meteorologische zomer, dat is dus de zomer volgens de weerkunde. Ik kom op 31 mei of 1 juni met mijn zomervoorspelling. Daarvoor is het stromingspatroon van het voorjaar erg belangrijk. Ik zal volgende keer op deze plek uitgebreid aandacht aan besteden aan mijn zomervoorspelling.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 22 2021

Geef een reactie