recordkansen

Het weer: recordkansen voor maart

Deze laatste weercolumn heeft Piet Paulusma voor zijn overlijden nog geschreven en is op dinsdag 22 maart 2022 in MAX Magazine verschenen.

Tot nu toe is het een unieke maand maart. Maar dat geldt ook voor de komende periode tot eind maart. De hogedrukgebieden volgen elkaar op, waardoor het karakter van deze maand gemiddeld droog en zonnig is en dat kan met gemak voorlopig zo blijven. De vraag die dan bij mij opkomt, is: hoe het zit met de records? Hoe recordgevoelig is de huidige maand?

Recordkansen

Als het gaat om dagrecords van temperaturen, zowel de minimum- als de maximumtemperaturen, is maart niet gevoelig. Er zijn deze maand dan ook nog geen dagrecords voorbijgekomen. Maar er zijn meer records. Het aantal uren zon bijvoorbeeld. Een nieuw record voor zonne-uren kan nog met gemak. Halverwege de maand stond het op 119 uren in De Bilt. Het record over de gehele maand staat op naam van 2014 met 202,7 uren zon. Je zou zeggen dat een recordmaand met zon ook kurkdroog moet zijn. Maar dat is niet zo. Het jaar 2014 komt niet voor in de droogte top-10 van De Bilt. Het jaar 1929 is koploper met 7,1 mm. Tot en dinsdag 15 maart is er in De Bilt niet meer dan 0,3 mm aan regen gevallen. Dus is de kans op een nieuw droogterecord voor maart dit jaar vrij groot. Ik verwacht deze maand namelijk nog maar weinig regen.

Op dinsdag 22 maart 2022 brengt Omroep MAX om 17.10 uur op NPO 1 een eerbetoon aan Piet Paulusma. In Tijd voor MAX, Oant Moarn – naar de fameuze afsluiter van zijn programma’s – komen familieleden, vrienden en collega’s aan het woord.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 13 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie