warmer

Het weer: warmer dan normaal

De moderne Nederlandse zomer komt altijd wel met een golf aan zeer warme tot hete dagen op de proppen. In de jaren 50 en 60 was er geen enkele officiële landelijke hittegolf, in de 1e 2 decennia van de huidige eeuw telden we maar liefst 12 stuks.

Dat zegt toch wel wat. Met al die warmte gaan we natuurlijk steeds meer buiten leven en steeds meer mensen hebben een zogeheten ‘buitenverblijf’ in hun tuin staan. Die term doet mij aan een dierentuin denken, maar het zijn overkapte woonunits, vaak van hout, en deels open. Zelf ben ik fan van groene tuinen. In een groene tuin is het ook tijdens hete dagen goed toeven. Groen verkoelt, zorgt voor schaduw en je ziet nog eens wat leven voorbijvliegen.

droogte
Lees ook: 11 tuinplanten die bestand zijn tegen droogte en hete zomers

Sinds 1,5 jaar ben ik de trotse eigenaar van een best grote tuin, met 2 enorme bomen. Een meer dan 150 jaar oude beuk en een even oude 4-stammige linde. De beuk heeft zijn persoonlijke zonnebrandmiddel: een klimop. Mijn zonnebrandmiddel is vaak het mijden van veel zonuren. Dat is de komende tijd best lastig, het is immers hoogzomer.

Warmer dan gangbaar

Alle signalen wijzen erop dat het vaak (iets) warmer is dan gangbaar en de wind varieert tussen west en zuid. Op de weerkaarten bevindt zich ergens rond de Britse eilanden een lagedrukgebied, met aan de voorzijde daarvan nu en dan een serieus warme zuidelijke stroming. En dan maar weer hopen dat er genoeg buien ontstaan, om ook op watergebied de zomer goed door te komen.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 28 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Karlita says:

    en als ik uitlog? Krijg ik dan mijn nieuwe inlog gegevens automatisch?