mei-mildheid met blauwe lucht

Het weer: mei-mildheid

Wederom stond ik op het dak van de weerkamer. Na de zoveelste hoosbui in april liep het water in de goot niet meer weg, deze was verstopt door takjes en vuil. Om te voorkomen dat ik lekkage in de garage (mijn weerkamer) zou krijgen, toog ik dus omhoog. Al ‘watervegend’ zag ik dat ook de schuur bedekt was met een waterplas. Niet verwonderlijk met al die buien.

Bakken tegen slakken

Ik dacht aan de moestuin van mijn vrienden. Ik had er halverwege april wat in gewerkt en zag ze druk in de weer met bakken tegen slakken. De bakken werden gevuld met bier en na 1 nacht lagen er al honderden naaktslakken in. Het is een fenomeen dat momenteel veel tuinierders tot waanzin drijft. Je plant iets en de volgende dag is het totaal verdwenen. Slakken én het vele water maken het landbouwers dit voorjaar niet gemakkelijk.

Mei-mildheid

We hebben dit jaar nog geen enkele week met droog weer gehad. Sterker nog, een paar dagen achtereen geen neerslag bleek ook al vrijwel onhaalbaar. Op die voet lijken we de komende tijd min of meer verder te gaan. Koude lucht ligt boven de Britse eilanden veroorzaakt daar lagedrukgebieden en kilte. Boven Centraal-Europa stijgt de luchtdruk juist en is het warm. Nederland ligt min of meer op de grens tussen beide luchtsoorten en zo’n grensvlak staat vaak garant voor de passage van een aantal buien. Eerst is het voorjaarsachtig warm, mogelijk serieus warm, later lijkt het vanaf zee weer wat frisser te worden. De aprilse kou is in ieder geval voorbij en het is tijd voor mei-mildheid.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 18 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie