schaduw

8 tips voor meer schaduw en koelte in de tuin

Op warme dagen is het goed toeven in de tuin, maar dan het liefst wel af en toe in de schaduw. We geven 8 tips hoe u meer koelte kunt creëren in zonnige tuinen.

Parasol

Een parasol ligt voor de hand, maar als u bij de aanschaf ervan op een paar dingen let, heeft u er extra veel baat bij. Kies als het even kan voor een exemplaar dat u makkelijk kunt verplaatsen. Zo kunt u gedurende de dag steeds op andere plekken in de tuin van de schaduw genieten. Sommige parasolstandaards zijn bijvoorbeeld voorzien van wieltjes, zodat u die kunt rijden, in plaats van sjouwen. Daarnaast is het handig als u de parasol schuin kunt zetten, zodat u hem kunt afstellen op de stand van de zon.

schaduw(Parsol)boom planten

Een boom kan voor flink wat schaduw zorgen. Zelfs in een kleine tuin kan vaak wel een boom aangeplant worden. Zoals een bolacacia of krentenboompje. Ook ideaal zijn bomen met een ‘parasolvorm’ of bomen die als dakboom gesnoeid zijn. Die geven door hun vorm extra veel schaduw. Zoals bijvoorbeeld de plataan. In een eerder artikel vertellen we hoe de plataan gesnoeid moet worden.

schaduwrijke tuin
Lees ook: 11 planten voor de schaduwrijke tuin

Schaduwdoek

Door 1 of meerdere schaduwdoeken te spannen, krijgt u snel meer schaduw in de tuin. Als u voor een waterdicht exemplaar kiest, beschermt hij u niet alleen tegen zon, maar ook tegen regen.

schaduwdoek

Een overkapping

Een overkapping kan op verschillende plekken in de tuin geplaatst worden. Hij zorgt ervoor dat u bij veel verschillende weertypen toch in de tuin kunt zitten. Zo beschermt hij u tegen regen, maar ook tegen felle zon. Zeker wanneer hij niet alleen een dak heeft, maar u ook 1 of meer van de wanden dichtmaakt. Dat kan ook met glas, zodat u wel licht en zicht behoudt. Voor het glas kunt u dan weer deels een doek hangen, om de felste stralen tegen te houden.

Overkapping
Lees ook: Overkapping in de tuin aanleggen? Bekijk onze tips

Pergola

Een kale pergola biedt al enigszins schaduw, maar dit wordt nog meer als u hem bedekt met een schaduwdoek of fraaie klimplanten.

schaduw

Rieten of bamboe mat ophangen

Een rieten of bamboe mat wordt vaak als afscheiding van een tuin gebruikt. Maar door hem op te hangen, geeft hij flink wat schaduw.

schaduw

Een haag

Een hoge haag schept schaduw en verkoeling in de tuin. Kies voor het optimale effect voor struiken die mooi dicht groeien. Zoals bamboe, laurierskers, de beukenhaag of conifeer.

laurierkersZonnescherm

Een zonnescherm zorgt er niet alleen voor dat u in de tuin in de schaduw kunt zitten, u profiteert er ook in huis van. Een opengeklapt zonnescherm houdt namelijk ook meteen warmte weg uit huis.

zonnescherm

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie