warmte en regen maken de tuin jungle-groen

Het weer: jungle-groen blijft

Water. Als er te veel van uit de lucht valt zijn we meestal niet blij. Is er te weinig nattigheid, levert juist dat weer problemen op. Het gaat ook hier – zoals bij zo veel dingen – om de juiste maat en de juiste timing.

Jungle-groen

Het afgelopen halfjaar verliep kleddernat en pas in en rondom het lange Hemelvaartweekend was het eindelijk meerdere etmalen achtereen overal in het land droog. Bovendien konden we genieten van zon en warmte. Het was tevens hét moment voor boeren om te hooien. Na dat lange weekend hield de warmte nog wel aan, maar trok er ook een aantal buien over. Mijn tuin werd alsmaar weelderiger. Als ik nu vanuit mijn weerkamer naar buiten stap, dan waan ik mij in een halve jungle. De klimop klautert als een dolle over de tuinmuren, de maagdenpalm kruipt een heel eind weg en de wingerd versiert de zijmuur met knisperend groen.

Zomers aandoend weerregime

Het weelderige groen maakt dat je toch wat ‘vreest’ voor nog meer regen. Weet u nog, vroeger? In de vorige eeuw keek menigeen op vakantie uit naar regio’s met geel gras en verlepte bomen. Dan wist je: hier zitten we waarschijnlijk gebeiteld voor zomerweer! Inmiddels is dat beeld wat minder aanlokkelijk, nu droogte in de afgelopen zomers meerdere keren tot problemen en kopzorgen heeft geleid. Voorlopig lijkt droogte geen thema in ons land. Eigenlijk bevinden we ons in een enigszins zomers aandoend weerregime. Er vallen geregeld een paar middagbuien die bij tijden stevig uitpakken. Ondertussen zijn de temperaturen voor velen aangenaam met de grootste kans op serieuze warmte in het noordoosten.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 21 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie