stamppotten-weer

Het weer: stamppotten-weer

Wat mij betreft is het voorlopig stamppotten-weer: aanhoudend onbestendig en aan de milde kant voor half november. Hutspot vind ik het lekkerst, ook spitskool-stamp met kaas uit de oven is heerlijk. Het zit er dik in dat wij tot in maart geregeld stamppotten blijven eten.

Nog even geen snert

Binnenkort staat ook erwtensoep op het menu. Maar dan mag het nog kouder worden, vind ik. Snert is immers eeuwenoude winterkost. Het smaakt gewoon lekkerder na een wandeling in de sneeuw bijvoorbeeld. Mijn schoonouders kijken niet naar de kalender. Zij eten erwtensoep zelfs hartje zomer in hun camper in het buitenland. De snert is dan thuis al bereid en ingevroren. Als zij op reis gaan, wordt de bevroren substantie meegenomen. Op een warme zomerdag ontdooit de soep snel.

Wisselvallig stamppotten-weer

Deze week geef ik dus nog de voorkeur aan stamppot, vanwege het wisselvallige herfstweer en het ontbreken van kou. Oceaandepressies blijven hun aandacht opeisen. Soms snelt een lagedrukgebied naar het Noordzeegebied en kan het onstuimig zijn. Bij tijden passeert ook wel een uitloper van een hogedrukgebied, waardoor het tijdelijk droog en rustiger is met een novemberzonnetje. Een droog etmaal blijft echter een uitdaging. Meestal wordt het tussen 10 en 14 graden, maar wanneer het regent en stevig waait, voelt het wat kil aan. Ondertussen houden we in de smiezen hoe bijzonder nat de herfst gemiddeld over het land gaat uitpakken. Oktober 2023 was in De Bilt in elk geval recordnat met 220 millimeter neerslag, tegen 81 mm ‘normaal’ en de 1e novemberweek was in met name Noord-Holland kletsnat.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 46 2023. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie