Het weer: Siberisch koud

De decembermaand heeft vaak mist, rijpvorming, soms wat motsneeuw, gladheid en lichte vorst gebracht. Er is dan ook al flink gestrooid in deze periode.

In mijn geschreven teksten besteed ik vaker dan op tv en radio aandacht aan de luchtdrukverdeling en de gevolgen ervan. Zoals de ligging van stormdepressies en een allesbepalend hogedrukgebied. Zo kunnen in de winter de depressies samen met een westelijke stroming lelijk en gevaarlijk uithalen als het om stormweer en buien gaat.

De winterliefhebbers kijken naar de hogedrukontwikkeling boven Rusland. Het Russisch hogedrukgebied lag daar onlangs vrij stevig en reikte tot over Scandinavië en Groenland. Waar het deze winter om zal gaan, is of dit Russische hogedrukgebied in staat zal zijn om nog meer en sterker Scandinavië op te zoeken en daardoor ook in ons land invloed zal hebben. In dat geval gaan de depressies zuidelijk van ons langs en zorgen mede voor een oostelijke stroming. Het kan dan stevig winter worden, mits het in het oosten en noordoosten van Europa flink koud is.

Siberisch koud

Het hogedrukgebied kan zorgen voor aanvoer van zeer koude lucht uit Rusland en Siberië. Dit gaat vaak samen met een stevige en zeer koude aanvoelende oostenwind. De komst van deze zeer koude lucht wordt ook wel ‘de Russische beer’ genoemd. Ik noem het ook wel Siberisch koud. Met dit weertype vriest het overdag meestal matig met -5 of -6 graden en komt het in de nachten tot strenge vorst tot -14 of -15 graden of nog kouder.

Geen ‘White Christmas’

In mijn wintervoorspelling heb ik al even de kans op een witte Kerst aangehaald. Die kans op een witte Kerst is voor ons land klein. Een groene Kerst is normaal. Nachten met vorst en rijpvorming horen bij een winterse Kerst en zullen de kerstsfeer voor veel mensen vergroten. De vraag hoe de kerstdagen zullen verlopen is tijdens het schrijven nog niet duidelijk te beantwoorden. Het kan wat mij betreft nog alle kanten op, ook die van een (deels) winterse Kerst.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 51 en 52 2020

Geef een antwoord