Scandi-kou

Het weer: vleug Scandi-kou

De 1e winterprik in het weekend van 19 en 20 november 2022 blijft in mijn gedachten. Het was heerlijk om allerlei winterse fenomenen te spotten: ijshaar, dampende rivieren en ijsregen. Momenteel kijk ik graag naar webcams in Noorwegen en Zweden waar inmiddels een heel mooi sneeuwdek ligt.

Natuurlijk weet ik dat ‘houden van kou’ in deze tijd niet handig is. Maar aangezien ik niets aan weersomstandigheden kan veranderen, zal ik er toch maar van genieten. En uiteraard doe ook ik zuinig met de thermostaat en hul ik mijzelf in dikke truien. Nog een geluk dat ik het heerlijk vind om in huis rond te lopen met een muts op. Geen idee waarom, gewoon fijn.

Hogedrukgebied boven Scandinavië breidt zich geleidelijk naar onze contreien uit

Ondertussen zijn we met een aantal meteorologen drukdoende om meer over de verwachtingen voor de komende wintermaanden uit te vogelen. Het gaat dan om globale kaders en mogelijkheden. Er wordt daarvoor gekeken naar La Niña, oceaantemperaturen, de polar vortex (zie de weerpagina van vorige week) en allerlei andere indicatoren. Voor de kortere termijn lijkt kou boven Noord-Europa in ieder geval standvastig. Het sturende hogedrukgebied boven Scandinavië breidt zich geleidelijk naar onze contreien uit. Rustig weer zit dan ook in de pijpleiding, maar voordat die fase aanbreekt, kan het nog eventjes onbestendig en buiig zijn. Er schuiven nog wat fronten langs voordat de hogedrukperiode begint. Dan zakken de middagtemperaturen en kan het in de nachten tot vorst komen. Er is daarbij ruimte voor fraaie opklaringen, maar in deze tijd moeten we ook rekening houden met mist.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 49 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie