winter

Het weer: echte winter komt eraan

De trend van deze winter is tot nu toe kwakkelend te noemen. Dan weer een paar dagen met hogere temperaturen en dan weer een aantal dagen met kouder weer. Maar nu lijkt er dan toch echt serieus winterweer aan te komen. Piet Paulusma blikt terug op de winter tot nu toe en kijkt vooruit naar het komende winterweer van februari 2021. Bij Tijd voor MAX praat hij in de uitzending van vrijdag 5 februari over de kou en hoe het eruit ziet op schaatsgebied. 

“Deze laatste week van januari bracht gladheid, regen en sneeuw en het afgelopen weekend vorst. Het zijn de depressies die dan weer voor de aanvoer van koude lucht zorgen en dan weer voor de aanvoer van zachtere lucht. De verschillen tussen de kustgebieden en landinwaarts zijn soms groot. Dit heeft vaak te maken met de windrichting.

Komt de wind vanaf zee dan zal de temperatuur van het zeewater invloed hebben. De watertemperatuur van de Noordzee lag halverwege vorige week tussen de 5,5 en 7,5 graden. Dit is gemeten op platforms voor onze kust en deze gegevens zijn afkomstig van Rijkswaterstaat. De effecten zijn in de kustgebieden dan ook duidelijk merkbaar. Ik woon in Harlingen en heb in meerdere winters meegemaakt dat als de wind vanaf zee kwam, het in Franeker sneeuwde en bij mij in Harlingen niet.

Winter met vorst en sneeuw

De wisselvallige trend door depressies en daarmee het kwakkelende weerbeeld kan het in een winter lang volhouden en soms wel een hele winter lang tot in maart. Een dergelijke winter zorgt vaak voor veel overlast in het verkeer. Dit is terug te zien in de strooicijfers van Rijkswaterstaat. In de winter van vorig jaar (2019-2020) werd in totaal 16 miljoen kilo gestrooid. Een hoeveelheid die vorige week dinsdagochtend 26 januari al lang was overschreden met 44,6 kilo. Dat nog los van wat door de gemeenten en provincies is gestrooid. Ik verwacht dat de huidige trend van deze winter in deze maand februari wordt doorbroken met een echte winterperiode van vorst en een pak sneeuw.”

Piet bij Tijd voor MAX

Vrijdag 5 februari is Piet Paulusma om 17.10 uur te gast bij Tijd voor MAX, waar hij praat over de verwachte kou en sneeuw. Iets wat we in geen jaren meer hebben meegemaakt. Dat maakt het bijzonder en er is ook nog eens een scherpe scheiding te zien tussen koude en warmere lucht die over Nederland komt. Er is nog niet goed te voorspellen waar grens komt te liggen. Doordat het niet alleen koud wordt, maar ook hard gaat waaien liggen de gevoelstemperaturen volgens Piet tussen de -18 tot wel -23.

Sneeuw en schaatsen

Koning winter heeft komende week ook veel sneeuw in petto. Iets wat doet denken aan de winter van 1979. Of er echt zoveel sneeuw komt durft Piet nog niet te voorspellen, maar door de harde wind kunnen er volgens hem wel sneeuwduinen ontstaan. Dat is dan weer niet zulk goed nieuws voor degenen die zich erop verheugen om te gaan schaatsen. De sneeuw beïnvloedt de kwaliteit van het ijs namelijk negatief. Bij sloten en meren zal het daardoor langer duren, maar die kunnen wel dichtvriezen. Door de wind ontstaan er eerst wakken, die later wel kunnen dichtvriezen. Op baantjes zal het al wel sneller mogelijk zijn om te schaatsen.

Wintervoorspelling

In zijn wintervoorspelling heeft Piet al voorspeld dat het deze winter koud wordt. Het bewijst wat Piet betreft dat er nog extreem winterweer mogelijk is én dat we binnen 5 jaar een Elfstedentocht krijgen. De klimaatverandering zorgt voor extremer weer, waarbij ook extreme kou mogelijk is volgens de MAX-weerman.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 6 2021, Tijd voor MAX)

Geef een reactie