koude

Het weer: koude voorbode

“Als ik terugkijk op de 1e 2 weken van april, was het lange paasweekend het meest opvallend met het ruige weer op paasmaandag.” Is dat een koude voorbode voor de lente? 

“Een harde en stormachtige noordwester met in de kustgebieden metershoge golven. Ook op het vasteland waaide het hard met windstoten. En dan waren er nog de fikse sneeuw- en hagelbuien. Het was plaatselijk vaak tijdelijk wit door hagel en sneeuw wat overlast voor het verkeer veroorzaakte. Ook overlast voor het voetbal in Kerkrade. Daar werd de voetbalwedstrijd Roda JC-Almere City gestaakt vanwege de hevige sneeuwval.

Niet overal viel zo veel sneeuw, maar het weer liet wel even zien hoe extreem het plaatselijk kan zijn. Niks lente! De winterkleding kon aan. Het is een paasweekend geworden van groen en wit. De natuur was al aan het uitbotten met steeds meer jong groen in bomen, planten en struiken. Ik noem het altijd de groene glans die over de bomen en struiken komt te liggen. Het koude weer roept deze groene glans en het groeien en bloeien van planten en bloemen een halt toe.

Tegelijkertijd hebben de weidevogels het moeilijk met de kou. Vooral als de jongen uitkomen. Er zijn door de kou dan te weinig insecten die als voedsel dienen voor de kuikentjes. Ik ben zelf niet zo blij met dit soort koude stromingen in een maand als april. Vaak zien we een voorjaar ontstaan waarin eerst regelmatig de koude stroming terugkomt, vaak gepaard gaand met depressies. Dan blijven de temperaturen gemiddeld vaak aan de lage kant. Normaal liggen in deze week van april de maximumtemperaturen in ons land zo rond 13 of 14 graden.”

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 16 2021

Geef een reactie