Koude lucht

Het weer: koude lucht

De laatste keer dat een decembermaand als geheel kouder dan normaal verliep, dateert alweer uit 2010. Dat was gelijk een barre maand met heel veel sneeuw.

Ik hoopte destijds vurig op een herhaling van februari van datzelfde jaar, toen we hadden genoten van het kruiende ijs. Dikke platen uit het IJsselmeer werden toen tegen elkaar opgestuwd enkele kilometers uit de Friese westkust en veroorzaakten heuse ijsbergen.

Veelvormige ijsbrokken

We gingen bij Gaast het ijs op en moesten een paar kilometer wandelen om bij de ijsbergen te komen. Het ijs was totaal ondergekakt door de vele ganzen en dus best glibberig, maar in de verte lonkten de witte hopen. Deze waren wel 5 of 6 meter hoog en bestonden uit dikke en veelvormige ijsbrokken. Het was geweldig. Winterweer, het spreekt steeds meer tot de verbeelding, en bij een opstekende oostenwind worden de liefhebbers al wat nerveus.

Temperaturen blijven laag

Die koude wind hebben we nu ook alweer een tijdje meegemaakt. Geleidelijk verplaatst het sturende hogedrukgebied zich van Noord-Europa richting Groenland. Er gebeuren vervolgens meerdere dingen tegelijk. Vanuit het zuidwesten van Europa naderen warmbloedige lagedrukgebieden, met neerslag. Ondertussen kan boven het zeegebied tussen Noorwegen en IJsland juist koudere lucht afstromen met sneeuwbuien. De temperaturen blijven bij ons laag en worden in het weekend nog lager. We duikelen steeds makkelijker de vorst in. De lucht, ook op hoogte, is dermate koud dat áls er neerslag valt, dit eigenlijk alleen maar in de vorm van sneeuw naar beneden komt.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 49 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie