wintervoorspelling

Het weer: Piets wintervoorspelling voor 2020 – 2021

Welk weer kunnen we de komende winter verwachten? Piet Paulusma doet zijn wintervoorspelling voor 2020 – 2021.

Schaatsweer

In mijn wintervoorspelling ga ik ervan uit dat wij de komende winter meer winterweer zullen krijgen dan de afgelopen winter. Het gevolg hiervan is dat wij naar mijn mening 1 of 2 perioden op natuurijs kunnen schaatsen. En dat langer dan 2 of 3 dagen. Het zal ook een winter worden van uitersten als het gaat om kou en warmte. Er is overlast door winterse weersomstandigheden, maar ook door niet-winterse weersomstandigheden. December maakt al kans om eens met winterweer uit te pakken. Het wordt dus meer winter dan de afgelopen winter…

Witte kerst?

De afgelopen maand is mij al vaak de vraag gesteld of er dit jaar kans is op een witte kerst. Het is mij nu nog wat ver vooruit om daar een uitspraak over te doen. We weten dat een groene kerst normaal is voor ons land. De westelijke stroming is tegen het einde van december vaak sterk, waardoor de oceaandepressies het roer in handen hebben, samen met de aanvoer van zachte lucht. We spreken in ons land van een witte kerst als er in De Bilt, het hoofdstation van het KNMI, op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek ligt. Regionaal kunnen er best verschillen optreden als het gaat om wel of geen witte kerst. Veel mensen willen een witte Kerst voor de sfeer en omdat het er mooi uitziet. Het geeft kerst een extra beleving mee. Kerst 2010 was de laatste witte Kerst in De Bilt. Dus wordt het wel weer eens tijd. Als je het mij vraagt, vind ik het in deze tijd van corona prima passen, het zou mij en veel mensen met mij een extra kerstgevoel geven. Ik kom hier op terug.

Lichte vorst, matige vorst en strenge vorst

December is de eerste wintermaand. De kans op winterweer wordt daardoor groter en ook de kans op vorst. We spreken van ‘lichte vorst’ als de temperaturen onder 0 uitkomen. Van -0,1 graden tot en met -5,0 graden. Van ‘matige vorst’ is sprake bij -5,1 graden tot en met -10,0 graden en ‘strenge vorst’ is van -10,1 tot en met -15,0 graden. Vanaf -15,1 graden en lager is ‘zeer strenge vorst’. Ik moet hierbij opmerken dat het om temperaturen gaat op de waarnemingshoogte van 1,5 meter. De definities zijn afkomstig van het KNMI.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 49 2020

Geef een reactie