koud weer

Het weer: het wordt echt koud

De tijd gaat snel. We zijn volgende week alweer toe aan de laatste dag van november. Op 30 november kom ik met mijn wintervoorspelling.

Koning Winter heeft in deze novembermaand tot nog toe niet voor verrassingen kunnen zorgen. De eerste 20 dagen waren ronduit te warm. Het overschot aan temperatuur kan aan het einde van deze maand in De Bilt weleens ruim 2 graden worden en kan daarmee in de top 5 terechtkomen van de warmste novembermaanden sinds het begin van de waarnemingen in 1901. Nu zijn wij in de buurt van de normalere temperaturen voor november gekomen. En in de laatste volle week van november liggen de maximumtemperaturen gemiddeld rond 7,5 en 8 graden, terwijl de minimumtemperaturen gemiddeld zo rond 3 graden horen uit te komen.

Dit weekend is dat ongeveer 1 graad lager. Na de te hoge temperaturen zijn nu de ogen gericht op begin december. Er is mij de afgelopen weken vaak gevraagd naar de kans op winterweer in december. In deze tijd van het jaar kan het weer snel omslaan. Dit geldt zowel voor eind november als voor december. Een westelijke of zuidelijke stroming kan snel vervangen worden door een noordelijke of oostelijke. De zuidelijke stroming zorgt in deze tijd voor hoge temperaturen en regelmatig regen of buien. Een westelijke stroming gaat gepaard met depressies, vaak stormachtig en guur weer met soms even een kouder weertype. De noordelijke tot oostelijke stroming is er een met hogedruk noordoostelijk of noordelijk van ons. De aanvoer van koude lucht komt dan op gang, vaak met sneeuwkansen. Ik ga er nog steeds vanuit dat echt kouder weer eind van deze maand en begin december mogelijk is.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 48 2020

Geef een reactie