witte kerst

Het weer: kans op een witte Kerst!

Vlak voor en tijdens de kerstdagen komt de winter dichterbij. Ik ga zelfs uit van een gedeeltelijk witte kerst of misschien wel op beide dagen kans op sneeuw.

Witte kerst

Elk jaar is de 1e vraag die na de zomer op mij afkomt of het een witte kerst wordt. Ik houd altijd de boot af tot ongeveer 10 dagen voor kerst. Dan kom ik met de 1e prognose voor de kerstdagen. Ik weet dat een groene kerst normaal is voor ons land, omdat eind december de westelijke stroming vaak sterk is. En zo’n westelijke stroming betekent niets anders dan de aanvoer van zachte lucht vanaf de oceaan, bewolking, regen en vaak ook een stevige west- tot zuidwestenwind.

Winterkou

Dit jaar ligt het anders. Ik verwacht dat de winterkou al vlak voor de kerstdagen dichtbij komt en zelfs doorzet tot over ons land. Het zijn naar mijn verwachting de depressies vanuit het noorden die het winterweer gaan aanvoeren. In dat geval komt er ook sneeuw. Alleen zal het regionaal verschillend uitpakken. Het kan dan ook een gedeeltelijk witte kerst of mogelijk een geheel witte kerst worden.

Landelijk of regionaal?

We spreken van een landelijke witte kerst als er op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek ligt. Dus kunnen er ook regio’s zijn die geen sneeuwdek hebben. Het kan ook zijn dat delen van ons land een sneeuwdek hebben, maar De Bilt niet. In dat geval spreek ik van een regionaal witte kerst. Ook winterweer zonder of met een beetje sneeuw past bij mij in een witte kerst. Dit jaar verwacht ik dus een winterse kerst met (natte) sneeuwbuien en in de nachten vorst, overdag rond het vriespunt of iets erboven.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 51 en 52 2021

Geef een antwoord