Elfstedentocht?

Het weer: nog een Elfstedentocht?

Is er als gevolg van de opwarming nog kans op een Elfstedentocht, zo werd mij naar aanleiding van mijn column van vorige week gevraagd. De kans op een ‘tocht der tochten’ is en blijft er nog altijd.

Ook al hebben we inmiddels een recordperiode vanaf 1997 zonder Elfstedentocht. De gevolgen van de opwarming van onze aarde merken we de afgelopen jaren steeds sterker. Weinig echte winters, veel meer warmte, zware buien. Lange droge perioden en ook flink natte perioden. Kortom extremen.

Heel recent is de tropische hitte van dinsdag 15 september 2020, met nieuwe hitterecords. Veel mensen zijn dan ook van mening dat vanwege de opwarming een Elfstedentocht er niet meer komt. Mijn kansberekening gaat ervanuit dat er met inbegrip van de komende winter binnen 5 jaar een Elfstedentocht op schaatsen kan komen. In elk geval als het om voldoende ijsdikte gaat.

In een lange tijd van opwarming met weersextremen is naar mening altijd nog ruimte voor weersextremen in de vorm van een koude of strenge winterperiode. De winter 1995-1996 en de Elfstedenwinter 1996-1997 zijn hier voorbeelden van. Na 16 dagen vorst en een aantal dagen matige tot strenge vorst was het op 4 januari 1997 zover.

Een verwijzing naar de winters van 2010-2011 en met name die van 2011-2012 zegt genoeg. We kwamen in Friesland in februari 2012 3 dagen lichte tot matige vorst te kort om een Elfstedentocht uit te schrijven. Slechts 3 dagen te kort, omdat een vroeg pak sneeuw in een deel van de provincie de ijsgroei had belemmerd. Dus is er naar mijn mening nog kans op die befaamde schaatstocht.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 39 2020

Geef een reactie